Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:45 28 09 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, deferit instanței de DNA Constanța. Ce se întâmplă cu dosarul șefului de la ARSVOM

ro

24 Dec, 2021 00:00 1595 Marime text


Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • Dosarul a fost trimis spre soluționare pe rolul Secției I Penale a Tribunalului București, unde cauza a primit indicativul 37039/3/2021.
  • Surse judiciare au declarat pentru ZIUA de Constanța că dosarul s-a declinat în cazul lui Neacșu, ancheta urmând să continue pe o perioadă mai mare cu privire la celelalte persoane din cauză.
  • Ancheta a durat mai bine de jumătate de an, fiind condusă de procurorii Gabriela Stanciu și Andrei Bodean, din cadrul DNA Constanța, ultimul fiind șeful structurii anticorupție de la malul mării.
  • Dosarul directorului Petre Neacșa este strâns legat de cel în care DNA Constanța a solicitat, la finele lunii iunie 2021, arestarea preventivă a directorului Agenției Române pentru Salvarea Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), Daniel Manole.
 
Procurorii DNA Constanța l-au trimis în judecată pe Petre Neacșa, la momentul declanșării publice a anchetei DNA, director în Ministerul Transporturilor!
 
Informația a fost făcută publică chiar de către procurorii anticorupție, care au anunțat că Neacșa se află sub control judiciar.
 
După o anchetă care a durat mai bine de o jumătate de an, magistrații Gabriela Stanciu și Andrei Bodean, din cadrul DNA Constanța, au trimis dosarul spre soluționare pe rolul Secției I Penale a Tribunalului București, unde cauza a primit indicativul 37039/3/2021.
 
Surse judiciare au declarat pentru ZIUA de Constanța că dosarul s-a declinat în cazul lui Neacșu, ancheta urmând să continue pe o perioadă mai mare cu privire la celelalte persoane din cauză.
 
Amintim, dosarul directorului Petre Neacșa este strâns legat de cel în care DNA Constanța a solicitat, la finele lunii iunie 2021, arestarea preventivă a directorului Agenției Române pentru Salvarea Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), Daniel Manole.
 
La momentul respectiv, Tribunalul Constanța a respins propunerea de arestare formulată pe numele lui Manole, hotărând, în cazul său, arestul la domiciliu.
 
În prezent, Petre Neașca a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanța sub acuzația de luare de mită.
 
Totodată, anchetatorii au solicitat instanței să mențină măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
 
În continuare, detalii din declarațiile de avere și de interese completate de Petre Neașca puteți consulta accesând link-ul de mai jos
 
Bijuterii, picturi, monede și obiecte de artă
Ce avere are directorul din Ministerul Transporturilor arestat la Constanța pentru luare de mită (documente)

 
Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus disjungerea dosarului și trimiterea în judecată, sub control judiciar, „a inculpatului Neacșa Petre, la data faptei, director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită“.
 
Acuzațiile DNA
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
 
„În perioada noiembrie 2020 – mai 2021, în contextul în care Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) și Regia Autonomă «Administrația Fluvială a Dunării de Jos» au achiziționat, cu fraudarea legislației primare în materie și la prețuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA) și două drage fluviale, inculpatul Neacșa Petre, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri, beneficiar al contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei“.
 
„Concret“, spun procurorii, „inculpatul ar fi primit banii respectivi în scopul de a favoriza interesele omului de afaceri: de a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării ambarcațiunilor respective precum și de a oferi acestuia diverse informații legate de proiectele de achiziții“.
 
„În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii“, au mai spus procurorii.
 
De asemeena, aceștia au precizat că au beneficiat de suportul tehnic al Direcției Generale Anticorupție și de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, Direcției de Operațiuni Speciale și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
 
„Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, au mai precizat anchetatorii.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Hotărârea Tribunalului Constanța privind luarea măsurii arestării preventive față de directorul ARSVOM Daniel Manole și a altor cinci inculpați
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii