Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:00 27 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pastilă amară pentru Mamaia SA, în procesul pentru Palatul din Mamaia al Reginei Maria

ro

25 Sep, 2020 00:00 1106 Marime text
  • Palatul a fost clădit pentru regina Maria, fiind vândut în anul 2003, de către societatea Mamaia SA (după privatizare) firmei Light Systems SRL.
  • Pe data de 1 iulie 2020, Tribunalul Constanța a constatat nulitatea actului de vânzare-cumpărare încheiat între Mamaia SA și Light Systems SRL.
  • Judecătorii Curții de Apel Constanța au decis ieri, 24 septembrie 2020, să respingă solicitarea de reexaminare a taxei de timbru, formulată de Mamaia SA în apelul pentru Vila Regală.
  • Apelul propriu-zis declarat de Mamaia SA va fi analizat la data de 30 septembrie.
Judecătorii Curții de Apel Constanța au decis ieri, 24 septembrie 2020, să respingă solicitarea formulată de Mamaia SA de a se reexamina taxa de timbru în procesul pentru Vila Regală din stațiunea Mamaia.
Palatul a fost clădit pentru regina Maria, fiind vândut în anul 2003, de către societatea Mamaia SA (după privatizare) firmei Light Systems SRL.
Pe data de 1 iulie 2020, Tribunalul Constanța a constatat nulitatea actului de vânzare-cumpărare încheiat între Mamaia SA și Light Systems SRL. Nulitatea contractului a fost atrasă de faptul că, potrivit motivării Tribunalului Constanța, nu s-ar fi parcurs procedura ce trebuia urmată, conform legii, în cazul vânzării unui monument istoric.

Procesul, ajuns la Curtea de Apel

Astfel, judecătorii Tribunalului au ajuns la concluzia că nu ar fi fost respectat dreptul de preemțiune al statului român. Acesta ar fi trbuit ca, înaintea perfectării contractului de vânzare, să își exprime opțiunea cu privire la schimbarea proprietarului monumentului istoric.
Nemulțumită de decizia Tribunalului, Mamaia SA a declarat apel împotriva acesteia, astfel că procesul se judecă acum la Curtea de Apel Constanța.
Înainte de analizarea propriu-zisă a apelului declarat în cauză, judecătorii au fost chemați să decidă asupra cererii de reexaminare a taxei de timbru, formulată de Mamaia SA.
Astfel, judecătorii Curții de Apel au decis ieri să respingă această cerere de reexaminare a taxei de timbru, urmând ca apelul declarat de Mamaia SA să fie analizat la data de 30 septembrie.

Ce spune ministrul Culturii

Legat de Vila Regală din Mamaia, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a declarat pentru ZIUA de Constanța, cu o ocazie anterioară, că „Vânzarea din 2003 a imobilului a fost realizată cu încălcarea dreptului de preemțiune al statului român, prevăzut imperativ de Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare“.
„Anularea contractului de vânzare cumpărare a fost subiectul cererii Ministerului Culturii din 2018 depusă la Tribunalul Constanţa. Instanţa a admis cererea prin Sentința civilă nr. 1411/2020 din 01.07.2020 şi a dat câştig de cauză pe fond Ministerului Culturii. Am primit deja apelul înaintat de către SC. Mamaia SA, iar Ministerul Culturii a depus întâmpinarea privind continuarea demersurilor în instanţă pentru apărarea patrimoniului naţional“, a mai precizat ministrul.
În acest context, rămâne de văzut ce se va întâmpla la termenul din apel stabilit pentru data de 30 septembrie 2020.

Citește și:

 Decizie de ultim moment:
Ministerul Culturii a câștigat în instanță Vila Regală din Mamaia!

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii