Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:04 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial! DNA Constanța îl trimite, din nou, în judecată pe Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași

ro

19 Jun, 2024 11:55 803 Marime text
Iliuță Vasile, președinte al Consiliului Județean Călărași.


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Iliuță Vasile, președinte al Consiliului Județean Călărași. Acesta este suspectat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. 

Procurorii DNA la sediul CJ 
Averea și interesele lui Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași! (DOCUMENT) 

 
Tot în acest dosar, au mai fost trimiși în judecată: Tudor Simina Iulia și Dima Gabriel, consilieri achiziții publice în cadrul Consiliului Județean Călărași, suspectați de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată.
 
În continuare, DNA Constanța a mai dispus trimiterea în judecată a unui reprezentant al SC NYLVYAN SRL, (M.N.), bănuit de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
 
SC Nylvyan SRL este suspectată de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, iar Beștea Mihăiță Constantin, vicepreședinte al Consiliului Județean Călărași, a fost trimis în judecată sub acuzația de uzurparea funcției asimilată infracțiunilor de corupție și favorizarea făptuitorului.
 
În final, și Paraschiv Aurel, secretar general al Consiliul Județean Călărași, a fost trimis în judecată, acesta fiind acuzat de complicitate la uzurparea funcției asimilată infracțiunilor de corupție și favorizarea făptuitorului.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 

1. La data de 28 decembrie 2020, inculpatul Iliuță Vasile, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu SC Nylvyan SRL un număr de trei contracte având ca obiect prestarea unor servicii de pază la obiectivele Consiliului Județean Călărași, în condițiile în care societatea respectivă nu ar fi deținut licență de funcționare eliberată în condițiile Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, și nici nu ar fi îndeplinit criteriile de participare la licitații.
 
În demersurile sale, inculpatul Iliuță Vasile ar fi beneficiat și de sprijinul consilierilor Tudor Simina Iulia și Dima Gabriel care, deși ar fi cunoscut faptul că societatea respectivă nu ar fi întrunit condițiile legale de a executa obiectul contractului, și nici condițiile prevăzute în caietul de sarcini, ar fi întocmit și semnat mai multe documente (note explicative), înlesnind în acest fel câștigarea licitațiilor de către SC NYLVYAN SRL .
 
Acționând în maniera de mai sus, s-ar fi produs un prejudiciu Consiliului Județean Călărași în valoare de 582.083 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru societatea respectivă.
 
2. În scopul îngreunării cercetărilor care se desfășurau în prezenta cauză, inculpatul Beștea Mihăiță Constantin, cu sprijinul secretarului general al județului, Paraschiv Aurel, s-ar fi substituit, fără drept, autorităților deliberative, respectiv Consiliului Județean Călărași, și a înaintat la DNA un document din care ar fi reieșit faptul că nu s-ar fi produs niciun prejudiciu instituției publice pe care o reprezenta, în contextul de mai sus.
 
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unui imobil ce aparține inculpatului Iliuță Vasile.
 
Până în acest moment procesual, Consiliul Județean Călărași nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călărași, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
Nu este prima dacă când DNA Constanța îl trimite în judecată pe Vasile Iliuță! 

Într-un alt caz, (2021) procurorii DNA l-au acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și șantaj.

În primă instanță, Tribunalul București a decis achitarea lui Vasile Iliuță. 

Achitarea s-a făcut - conform portalului instanțelor de judecată - în baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza I și a II a C. proc. pen. - fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.

Decizia de achitare a fost contestată la Curtea de Apel București. 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Dosar DNA Constanța
Vasile Iliuță, șeful Consiliului Județean Călărași, termen azi la Curtea de Apel București! (RECHIZITORIU)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii