Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:53 25 06 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noua lege a animalelor a intrat în vigoare. Închisoare de până la 7 ani pentru uciderea lor

ro

19 May, 2022 14:57 808 Marime text
foto: unsplash/ Crystal Huff

Joi, 19 mai 2022, Poliția Română anunță intrarea în vigoare a noilor prevederi legale privind protecția animalelor, care stabilesc sancțiuni mai aspre pentru persoanele care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra acestora. 

Conform actului normativ, se dublează și chiar triplează cuantumul amenzilor contravenționale și limitele maxime ale pedepsei cu închisoarea. 

Legea vizează toate animelele, cu stăpân sau fără, în scopul de la limita abuzurile asupra acestora. 

Noul text de lege prevede pedeapsa cu închisoarea, de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă:
 • intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.
 • despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă, în vederea comercializării. Excepție face îndepărtatea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare.
 •  folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă.

Totodată, pedeapsa cu închisoarea de la un an la 5 ani sau amenda va fi aplicată pentru:
 • folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare.
 • folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora.
 • practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive și rănirea cu intenţie a animalelor.

De asemenea, potrivit sursei citate, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale și zoofilia.

În cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile prevăzute de textul de lege, instanța poate dispune, ca pedeapsă complementară, interdicția de a deține animale, pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

Oamenii legii pot aplica amenzi contravenționale cuprinse între 3.000 de lei și 12.000 de lei, în cazul constatării următoarelor fapte:
 • nerespectarea obligației deținătorilor de animale de a asigura acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire, atenție și asistență medicală; 
 • folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri; 
 • abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului; 
 • administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor, în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului;
 • folosirea de mijloace de dresaj, care să provoace traume psihice sau fizice, precum și metode care prejudiciază sănătatea ori bunăstarea animalului.

 Poliția Română recomandă deținătorilor de animale respectarea normelor privitoare la bunăstarea și protecția animalelor, pentru a nu fi sub incidența noilor prevederi legale, care intră în vigoare astăzi, 19 mai 2022.
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii