Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:20 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicuşor Constantinescu, fostul președinte al CJC, victorie la Curtea de Apel Constanța

ro

14 Dec, 2021 15:52 3802 Marime text


 
Curtea de Apel Constanța a desfiinţat în totalitate, azi, 14 decembrie 2021, încheierea Tribunalului Constanța, nr.399/21.10.2021, prin intermediul căreia s-a dispus începerea procesului în dosarul în care Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, a fost deferit justiției de procurorii DNA, dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu.
 
Ca urmare a desfiinţării în totalitate a încheierii nr. 399/21.10.2021, Curtea a decis să trimită cauza judecătorului de cameră preliminară din cadrul primei instanţe în vederea refacerii procedurii camerei preliminare.
 
Decizia Curții a fost luată de completul format din Andreea Ianca și Marius Virgil Ungureanu, judecători ai Curții de Apel Constanța, și este definitivă!
 
Amintim că Vasile Abagiu, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura teritorială Constanţa, a dispus, în ianuarie 2021, trimiterea în judecată a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa.
 
Dosarul privește Herghelia Mangalia și lacul Corbu.
 
Pe data de 21 octombrie 2021, Marinela Mitan, judecător al Secției Penale din Tribunalul Constanța, a constatat legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală și a dispus începerea judecăţii cauzei.
 
În cauză, DNA Constanța a stabilit un presupus prejudiciu în valoare de aproximativ cinci milioane de lei.
 
Amintim că în ședința din august 2020, consilieri județeni au votat constituirea Județului Constanța ca parte civilă în procesul penal – dosar nr. 176/P/2017 al DNA Constanța, cuantumul pretențiilor fiind de 5.570.821,28 de lei, după cum urmează: 3.778.451,09 lei privind exexutarea unor lucrări la obiectivul Herghelia Mangalia, imobil ce nu aparținea UAT Constanța și 1.792.370,19 lei – reprezentând prejudiciu adus bugetului Consiliului Județean Constanța prin angajarea răspunderii acestuia pentru asigurarea finanțării necesare executării lucrărilor la un obiectiv privat, ce nu aparținea UAT Județul Constanța, respectiv realziarea Proiectului „Cupa Mondială la Pescuit de Crap“.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
 
„În perioada 2009 – noiembrie 2013, inculpatul Constantinescu Daniel Nicușor, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, privind exercitarea funcției de ordonator principal de credite și gestionarea bugetului, în legătură cu realizarea unor lucrări la două obiective care nu aparțineau Consiliului Județean Constanța: Herghelia Mangalia și malul lacului Corbu.
 
Lucrările respective ar fi fost executate de către Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanța. În cazul complexului Herghelia Mangalia, pentru lucrările de modernizare, R.A.J.D.P. ar fi facturat o cantitate de lucrări de 4 ori mai mare decât cea efectiv prestată și ar fi cesionat o parte din contract către o altă societate comercială, aspect cunoscut de către inculpatul Constantinescu Daniel Nicușor. Societatea respectivă ar fi fost administrată de către fiul unui angajat al Regiei, desemnat să supervizeze întreaga lucrare.
În ambele situații, inculpatul ar fi depus toate demersurile (încheiere de protocoale, adoptare de hotărâri, etc.) pentru angajarea unor cheltuieli și efectuarea de plăți pentru „amenajare maluri, execuție drum acces Lac Corbu” respectiv „modernizare și reabilitare complex Herghelia Mangalia”, acestea fiind obiective care nu au făcut niciodată parte din domeniul public al județului Constanța“.
 
Procurorii mai arată că prejudiciul total creat în această manieră se ridică la 5.570.821 lei, sumă cu care Consiliul Județean Constanța a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal.
 
Dosarul a fost repartizat spre soluționare în mod aleatoriu completului de judecată prezidat de Marinela Mitan, judecător al Secției Penale din Tribunalul Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii