Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Momente decisive la Tribunalul Constanța! Se rejudecă procesul pentru Catedrala Eroilor, cu administrarea unor probe suplimentare

ro

30 Mar, 2023 00:00 1592 Marime text
  • Instanța a decis ieri, 29 martie 2023, să amâne procesul pentru luna iunie, în urma cererii de amânare formulate în cauză.
  • În rejudecare, magistrații au dispus administrarea unor probe suplimentare, reprezentate de situația actualizată a terenului vizat prin cererea de chemare în judecată, dar și un extras de carte funciară actual, documente pe care trebuie să le depună la dosar avocații Primarului Municipiului Constanța.
  • Amintim, Curtea de Apel Constanța a decis rejudecarea procesului pentru anularea autorizației de construire în baza căreia se ridică, în Parcul Casei de Cultură Constanța, Catedrala Eroilor „Sfânta Treime“.
Judecătorii de la Secția de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța au început deja rejudecarea dosarului în care s-a solicitat anularea autorizației de construire pentru Catedrala Eroilor „Sfânta Treime“ din oraș!
 
Instanța a decis ieri, 29 martie 2023, să amâne procesul pentru luna iunie, în urma cererii de amânare formulate în cauză.
 
Foarte important, în rejudecare, magistrații au dispus administrarea unor probe suplimentare, reprezentate de situația actualizată a terenului vizat prin cererea de chemare în judecată, dar și un extras de carte funciară actual, documente pe care trebuie să le depună la dosar avocații Primarului Municipiului Constanța.
 
Amintim, Curtea de Apel Constanța a decis rejudecarea procesului pentru anularea autorizației de construire în baza căreia se ridică, în Parcul Casei de Cultură Constanța, Catedrala Eroilor „Sfânta Treime“.
 
Hotărârea de rejudecare a cazului a fost luată de Curtea de Apel Constanța încă din luna martie 2022, însă abia în 2023 dosarul s-a întors la Tribunal, după ce judecătorii de la Curte au motiv decizia de rejudecare.
 
Excepția lipsei de interes
 
În Hotărârea 314/2022 a Curții de Apel se arată, printre altele, că este „întemeiată susținerea recurentei reclamante (nr., Asociația Constanța Altfel) conform căreia aceasta a fost lipsită, în mod efectiv, de posibilitatea de a se apăra, de a-și exprima punctul de vedere cu privire la o astfel de critică“.
 
Curtea de Apel arătase anterior că „la termenul de judecată din data de 20.10.2020, instanța de fond (nr., Tribunalul) a pus în discuția părților prezente și excepția lipsei de interes a reclamantei în formularea acțiunii, ocazie cu care au fost prezenți doar reprezentanții convenționali ai pârâtelor Arhiepiscopia Tomisului și Parohia Sfânta Treime, care au pus concluzii asupra acestei excepții numai din perspectiva faptului că vătămarea (interesul) invocată de către reclamantă ar fi justificată doar de drepturile generice ale locuitorilor mun. Constanța, interesul fiind analizat doar din perspectiva calității reclamantei, raportat la scopul asociației reclamante, nu însă și din perspectiva avută în vedere de către instanță, la pronunțarea soluției asupra acestei excepții“.
 
Hotărârea a fost pronunțată în dosarul 5311/118/2019*, deschis de Asociația Constanța Altfel, și a răsturnat, practic, prima decizie, pronunțată de Tribunalul Constanța, prin care cererea de anulare a autorizației fusese respinsă.
 
În proces, Asociația Constanța Altfel a formulat cererea de anulare a autorizației de construire pentru Catedrala Eroilor în contradictoriu cu Primarul Municipiului Constanța, cu Arhiepiscopia Tomisului, dar și cu Parohia Sfânta Treime.
 
Inițial, Tribunalul Constanța a decis să respingă acțiunea Asociației Constanța Altfel, ca lipsită de interes, dar dosarul se rejudecă acum, ca urmare a deciziei Curții de Apel.
 
 Oricare va fi decizia pe care Tribunalul o va lua în urma rejudecării, ea va putea fi atacată, din nou, la Curtea de Apel Constanța.
 
Procesul va continua la Tribunal pe data de 14 iunie 2023.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Arhiepiscopia Tomisului l-a dat în judecată pe primarul Constanței „întrucât a omis să-și mai țină cuvântul“ (MOTIVARE)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii