Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:11 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, condamnat! Iată ce pedeapsă a primit

ro

06 Sep, 2022 10:14 1230 Marime text


Tribunalul București a admis acordul de recunoaștere a vinovăției a lui Mircea Gheorghe Drăghici încheiat cu procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție!
 
Instanța a decis condamnarea fostului trezorier al PSD la o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite și la un an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare.
 
Tribunalul a constatat că cele două infracțiuni pentru care s-a dispus condamnarea prin prezenta sunt concurente cu infracțiunile pentru care s-a dispus condamnarea la pedeapsa rezultantă de 5 ani închisoare printr-o altă sentință penală.
 
Instanța a descontopit pedeapsa rezultantă de 5 ani închisoare și a repus în individualitate pedepsele aplicate după cum urmează:
 
A. - 4 ani închisoare pedeapsă principală pentru infracțiunea de utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate,
 
B. - 3 ani închisoare pedeapsă principală pentru infracțiunea de delapidare,

 
Tribunalul a contopit pedepsele aplicate prin prezenta de 2 ani închisoare și 1 an închisoare, cu pedepsele de 4 ani închisoare și 3 ani închisoare aplicate prin sentința penală nr. 414/15.10.2020 emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție și a  aplică inculpatului Drăghici Mircea Gheorghe pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare la care se adaugă un spor de o treime din totalul de 6 ani închisoare (3 ani+2 ani+1 an) al celorlalte pedepse stabilite, respectiv 2 ani închisoare, în final pedeapsa rezultantă care se aplică fiind de 6 ani închisoare.
 
Instanța a dedus din pedeapsa rezultantă perioada executată de la data de 01.07.2021 la zi.
 
Tribunalul a lăsat nesoluționată acțiunea civilă exercitată de partea civilă Partidul Social Democrat.
 
În acordul de recunoaștere a vinovăției procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada 10 aprilie 2017 – 22 mai 2018, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, în calitatea menționată mai sus, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, ar fi utilizat suma totală de 550.522 lei din conturile partidului pentru achitarea, către o societate comercială, a unor cheltuieli ocazionate de deplasarea și/sau cazarea în destinații turistice exotice a sa și a altor persoane.
 
De menționat este că, din suma de mai sus, 231.040 lei ar fi reprezentat o parte din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă.
 
Pe parcursul urmăririi penale s-au depus într-un cont deschis de ANABI pe numele inculpatului, sumele reprezentate de paguba cauzată și cheltuielile judiciare efectuate în etapa urmăririi penale, fiind dispuse măsuri asiguratorii pe acele sume de către procurorii DNA.
 
Conform DNA, cheltuieli erau ocazionate de deplasarea și/sau cazarea în destinații turistice: Punta Cana (Republica Dominicană), Singapore (Singapore), Bali (Indonezia), Limassol (Cipru), Sardinia (Italia), Mamaia (România).
 
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii luate în cauză.
 
Menționam că, anterior, inculpatul a mai fost trimis în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni similare (comunicat nr. 624/VIII/3 din 25 iulie 2019), fiind condamnat la o pedeapsă de cinci ani închisoare cu executare.
 
Facem precizarea că, referitor la prezentul acord de recunoaștere a vinovăției, această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Avocat trimis în judecată de DNA Constanța! Procesul, amânat
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii