Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:57 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Milioane de dolari în criptomonede Mascații din Constanța au participat la un mega dosar DIICOT! Oficial (VIDEO)

ro

10 Mar, 2024 09:24 3048 Marime text
 
  • Inculpații au primit și transferat – spun procurorii - monede virtuale în valoare de circa, 29 milioane BUSD, 4, 6 milioane BUSD și 1,3 milioane BUSD prin intermediul conturilor deținute de ei sau alte persoane pe platformele pentru tranzacționare de criptomonedă, cunoscând că banii provin din infracțiuni, scopul fiind ascunderea sau disimularea originii ilicite în schimbul încasării unor sume cu titlul de comision. 
 
 
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Strucura Centrală au dispus reținerea a 9 inculpați și măsura controlului judiciar față de alți 5 pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, spălare a banilor, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, înșelăciune,   efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, alterarea integrității datelor informatice, acces ilegal la un sistem informatic, instigare la acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, instigare la transfer neautorizat de date informatice, uz de fals,  șantaj în formă continuată și lipsire de libertate în mod ilegal.
 
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate sumele de 661.430 euro, 859.500 lei, ⁠3.011 dolari americani, ⁠50.000 coroane daneze, ⁠10.000 franci elvețieni, 92 de telefoane mobile, ⁠24 de laptopuri, ⁠6 tablete, ⁠9 dispozitive ledger ( portofele crypto hardware), dispozitive  de stocare a datelor (6 HDD, 5 SSD, 33 de memorystick), ⁠12 ceasuri de lux, ⁠43 de carduri bancare, 1 pistol, ⁠14 bile de substanță albă pulverulentă, un grinder și substanță vegetală cu miros înțepător, 90 de bancnote de 500 de euro susceptibile a fi false (toate cu aceeași serie), ⁠o casă de marcat, ⁠bijuterii și înscrisuri.
 
Totodată, au fost indisponibilizate fonduri în criptomonedă în echivalent a 700.000 de dolari americani și instituită măsura sechestrului asigurător asupra mai multor autoturisme,  dintre care 3 din categoria lux.
 
Materialul probator administrat în cauză a relevat faptul că, la începutul anului 2019, inculpații au constituit un grup organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de spălare a banilor proveniți cu precădere din infracțiuni informatice, grup la care au aderat peste 20 de membri.
 
Astfel, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpații au primit și transferat monede virtuale în valoare de circa, 29 milioane BUSD, 4, 6 milioane BUSD și 1,3 milioane BUSD prin intermediul conturilor deținute de ei sau alte persoane pe platformele pentru tranzacționare de criptomonedă, cunoscând că banii provin din infracțiuni, scopul fiind ascunderea sau disimularea originii ilicite în schimbul încasării unor sume cu titlul de comision. 
 
Din probele administrate a mai rezultat că în anul 2021 unul dintre inculpați,  în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale l-a determinat și sprijinit   pe un alt membru al grupului infracțional,  să acceseze fără drept, portofelul electronic atașat unui cont de criptomonedă aparținând unei persoane vătămate și sub pretextul încheierii unei tranzacții financiare, a indus victima în eroare,  determinând-o  să transfere peste 400 de unități ale unei monede virtuale în  echivalentul a peste 580.000 euro, într-un portofel electronic la care obținuse anterior accesul, în mod ilegal, de unde și le-a însușit.
 
Ulterior, aceeași doi inculpați, sub pretextul  achiziționării de  criptomonede  au determinat o altă persoană vătămată să transfere unități de monedă virtuală,  cauzându-i astfel o pagubă de aproximativ 73.000 USD.
 
În anul 2023 un alt inculpat folosind același mod de operare precum și programe informatice (clona unei aplicații bancare) sau  înscrisuri false a indus în eroare două persoane vătămate (una cetățean străin) determinându-le să transfere  în portofele electronice aflate sub controlul său, unități de criptomonedă producându-le  prejudicii de aproximativ 190.00 USD și respectiv 6.000.000 USD.
 
Cu privire la un alt inculpat, cercetat  pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj în formă continuată, s-a reținut că,  în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, prin amenințare și lipsire de libertate, a constrâns o victimă să întocmească un înscris sub semnătură privată, în scopul de a dobândi în mod injust un drept de garanție reală asupra unui imobil și recunoașterea unei datorii fictive de 350.000 lei pentru a o determina să-i remită această sumă.
 
Totodată, acesta cunoscând provenința ilicită a unor sume în criptomonedă, în echivalentul a aproximativ 42.000 dolari SUA le-a tranzacționat prin intermediul portofelului electronic deținut.
 
La data de 08.03.2024, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București a dispus arestarea preventivă a trei dintre inculpații reținuți, măsura controlului judiciar față de alți cinci și continuarea cercetărilor față de un altul în stare de libertate. 
 
Împotriva încheierii, cu referire la ultimele două dispoziții ale instanței, procurorii DIICOT- Structura Centrală au formulat contestație.
 
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, cu sprijinul  Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul IGPR.
 
Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din Poliția Română, polițiștii Serviciului Criminalistic și ai Serviciului Poliției Canine din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, ai brigăzilor de combatere a criminalității organizate Cluj-Napoca, Brașov, Alba-Iulia, Pitești și Constanța, precum și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române.
 
În cadrul operațiunii au participat și reprezentanți ai EUROPOL.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic  și de Criminalistică al D.I.I.C.O.T și Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
 
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.



 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Constanța! Sentință definitivă în cazul milionarului în criptomonede ce ar fi fost răpit pentru o datorie de 3 milioane de euro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii