Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:11 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii motivează desfiinţarea clasării în cazul lui Ioan Bobe, fostul șef al Camerei de Conturi Constanța, reprezentant al Portului Constanța la Viena

ro

22 Jan, 2024 12:58 997 Marime text
 
 
  • La solicitarea cotidianului ZIUA de Constanța, oficialii Curții de Conturi ai României informează că „în baza Hotărârii Plenului Curții de Conturi nr, 918/29 decembrie 2023, de la data de 1 ianuarie 2024, atribuțiile funcției de director al Camerei de Conturi Constanța sunt exercitate de către Herczeg Lorant.
  • Oficialii Curții de Conturi ai României au mai arătat, tot la solicitarea ZIUA de Constanța, că „începând cu data de 1 ianuarie 2024, contractul individual de muncă al lui Ioan Bobe este suspendat, la cererea acestuia.
  • Conform surselor ZIUA de Constanța, la finele anului 2023 s-a decis numirea lui Ion Bobe ca reprezentant al Portului Constanța la Viena.   
 
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au motivat decizia prin intermediul căreia au desfiinţat, miercuri, 17 ianuarie 2024, o ordonanţă de clasare emisă de Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa față de Ioan Bobe, fostul șef al Camerei de Conturi Constanța, în prezent reprezentant al Portului Constanța la Viena.
 
Curtea de Apel Constanța a trimis cauza la procuror pentru completarea urmăririi penale, după cum reiese din soluția magistraților.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, pe rolul Sectiei penale şi pentru cauze penale cu minori şi de familie din Curtea de Apel Constanţa a fost înregistrat – la data de 10 noiembrie 2023 – dosarul cu numărul unic 676/36/2023, cu obiect „plângere soluţii de neurmărire/netrimitere judecată (art.340 NCPP)“.
 
Părțile cauzei sunt: Căutiş Alexandru George, care are calitatea de petent, iar Bobe Ioan este intimat.
 
Iată decizia magistraților
 

Solutia pe scurt: În baza dispoziţiilor art. 341 alin. 6 lit. b din Codul de procedură penală, admite plângerea formulată de petentul Căutiş Alexandru George împotriva ordonanţei de clasare nr. 144/P/2023 din data de 23.10.2023 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa(menţinută prin ordonanţa nr. 103/II/2/2023 din data de 07.12.2023 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa), desfiinţează ordonanţa de clasare nr. 144/P/2023 din data de 23.10.2023 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi trimite cauza la procuror pentru completarea urmăririi penale.
 
În baza art.275 alin. 3 Cod de procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.
 


Definitivă.
 
Pronunţată în cameră de consiliu, astăzi, 17 ianuarie 2024.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 
 
Date din dosar
 
Potrivit datelor aflate la dosarul cauzei, la data de 10.11.2023, petentul Căutiş Alexandru George a formulat plângere împotriva ordonanţei nr. 144/P/2023 din data de 23.10.2023 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa solicitând admiterea plângerii, desfiinţarea ordonanţei atacate şi trimitera cauzei la procuror în vederea completării urmăririi penale în legătură cu infracţiunea de fals în declaraţii, prev. de art. 326 Cod penal reclamată faţă de Ioan Bobe, sens în care se impune audierea tuturor martorilor indicaţi în plângerea penală formulată şi în toate înscrisurile trimise la dosar, dar şi verificarea celorlalte aspecte semnalate, respectiv faptul că Bobe s-ar fi comportat ca un proprietar al unei vile, „pe care personal o oferea spre închiriere“.
 
De asemenea, petentul Căutiş Alexandru George a solicitat, după se menționează la dosar, şi „efectuarea de cercetări penale faţă de numitul #### #### în legătură cu aspectele semnalate în plângerea penală, respectiv dacă societăţile comerciale care au semnat contracte pentru deratizare cu primăriile din (...) , aspecte despre care a relatat şi martorul (...) cu ocazia audierii sale, fără să existe vreo soluţie dispusă de procuror în legătură cu această faptă de corupţie sesizată sau să se fi dispus declinarea cauzei către Direcţia Naţională Anticorupţie“.
 
Clasare
 
Prin ordonanţa nr. 144/P/2023 din data de 23.10.2023 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în temeiul art. 315 alin. (1) lit. b) C.pr.pen., cu referire la art. 314 alin. (1) lit. a) C.pr.pen. rap. la art. 16 alin.(l) lit. b) teza a Il-a C.pr.pen., s-a dispus clasarea cauzei având ca obiect cercetarea Ioan Bobe, în calitate de director al Camerei de Conturi Constanţa din cadrul Curţii de Conturi a României, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii, prev. de art. 326 alin. (1) C.pen., întrucât fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia cerută de lege.
 
Plângerea formulată împotriva clasării, respinsă, ca lipsită de interes
 
Prin ordonanţa nr. 103/II/2/2023 din data de 07.12.2023 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a fost respinsă, ca lipsită de interes, plângerea formulată de petentul Căutiş Alexandru George, împotriva ordonanţei nr. 144/P/2023 din data de 23.10.2023 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.
 
Ce au de făcut procurorii

În motivarea deciziei de desfiinţare a ordonanţei de clasare emisă de Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, judecătorii Curții de Apel Constanța arată, printre altele, că „pentru completarea urmăririi penale, dar şi pentru verificarea tuturor aspectelor semnalate în cuprinsul plângerii penale formulate de către petentul ### (nr. Căutiş Alexandru George), se vor efectua următoarele acte de urmărire penală:
 

„se va proceda la înaintarea documentelor care au stat la baza emiterii raportului de către Comitetul de ##### din cadrul Curţii de Conturi a României, conform adresei nr. 56867/18.08.2023, filele 122-124 dup, inclusiv declaraţiile intimatului #### #### consemnate cu această ocazie;

-se vor efectua verificări în legătură cu celelalte imobile deţinute de către numita #### ###### ##### în afara teritoriului României, data de la care sunt deţinute, modalitatea de achiziţionare, etc;

-se va emite adresă către www.booking.com pentru a se comunica dacă #### ##### din #### ##### a fost promovată turistic în perioada #########, de către cine şi dacă a fost efectiv închiriată în scop turistic;

-vor fi ataşate documentele de stare civilă privind cel de-al doilea divorţ al intimatului #### ####;

-se va proceda la audierea martorilor (...);

- se vor efectua verificări în legătură cu toate aspectele semnalate de către petentul ### (nr. Căutiş Alexandru George) în plângerea penală formulată, dar şi în înscrisurile trimise succesiv pe parcursul urmăririi penale şi

- vor fi administrate orice alte acte de urmărire penală a căror necesita ar rezulta din realizarea celor de mai sus sau apreciate ca fiind utile soluţionării cauzei, în vederea aflării adevărului, în raport de presupusele infracţiuni reclamate“.

 
Față de aceste aspecte, în baza dispoziţiilor art. 341 alin. 6 lit. b din Codul de procedură penală, Curtea de Apel Constanța a admis plângerea formulată de petentul Căutiş Alexandru George împotriva ordonanţei de clasare nr. 144/P/2023 din data de 23.10.2023 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa (menţinută prin ordonanţa nr. 103/II/2/2023 din data de 07.12.2023 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa), a desfiinţat ordonanţa de clasare nr. 144/P/2023 din data de 23.10.2023 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi a trimis cauza la procuror pentru completarea urmăririi penale.   
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
Sursa: rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
UPDATE. Surse - șeful Camerei de Conturi Constanța
Judecătorii retrimit la Parchet dosarul lui Ioan Bobe (MINUTĂ)


 
Ioan Bobe, fostul șef al Camerei de Conturi Constanța, printre cei trei reprezentanți ai Portului Constanța în Budapesta, Belgrad și Viena!

 
Surse
Herczeg Lorant este noul șef al Camerei de Conturi Constanța! Averea și interesele (DOCUMENTE)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii