Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:52 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii fac un anunţ important! Sunt vizaţi toţi utilizatorii conturilor false de Facebook

ro

18 Sep, 2018 00:00 15507 Marime text
Trimis în judecată de procurori pentru săvârşirea infracţiunilor de fals informatic, fiind acuzat că a creat un cont de Facebook folosind date false, cu scopul de a contacta diferite persoane, un tânăr din Craiova a fost achitat de judecători. Decizia magistraţilor este definitivă. 
 
În actul de sesizare a instanţei, procurorii arată că, „în cursul lunii iulie 2015, inculpatul (nr. minor la data săvârşirii faptelor) a creat contul de Facebook (…), în care a postat fotografia altei persoane şi a precizat că are 19 ani şi este din Bucureşti, date nereale, cu scopul de a-şi ascunde identitatea şi de a contacta diferite persoane (...) întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de fals informatic prevăzută de art. 325 din Codul penal, cu aplicarea art.113 şi urm. din Codul penal“. 
 
Instanţa arată că „la deschiderea aplicaţiei Facebook, proprietarii nu impun crearea unui cont de Facebook în care să fie dezvăluită adevărata identitate, cu nume şi prenume reale, cod numeric personal şi adresă, şi ar fi absurd să fie astfel, pentru că aplicaţia este creată pentru divertisment, şi nu pentru a avea o bază de date cu nume, prenume şi coduri numerice personale ale diferiţilor utilizatori.
 
În concluzie, sintagma «fără drept» cuprinsă în elementul material al infracţiunii de fals informatic duce la concluzia că, în situaţia de faţă, nu sunt întrunite elementele constitutive ale acestei infracţiuni, având în vedere că aplicaţia Facebook nu obligă utilizatorii, nici măcar prin termenii şi condiţiile de utilizare ale acesteia, să îşi dezvăluie adevărata identitate“.
 
Instanţa a mai constatat că fapta minorului „constând în aceea că în cursul lunii iulie 2015 a creat contul de Facebook (…), în care a postat fotografia altei persoane, a precizat că are 19 ani şi că este din Bucureşti, date nereale, cu scopul de a-şi ascunde identitatea nu corespunde condiţiilor de tipicitate ale infracţiunii prev. de art. 325 Cp., respectiv infracţiunea de fals informatic“.
 
„Conform art. 325 Cp. (anterior art. 48 din Legea 161/2003), constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare la 1 la 5 ani fapta de a introduce, modifica sau şterge fără drept date informatice ori de a restricţiona fără drept accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului în scopul de a fi utilizate pentru producerea de consecinţe juridice. De esenţa infracţiunii este faptul că, indiferent la care din cele patru modalităţi alternative de realizare a elementului material se referă acţiunea făptuitorului, trebuie să se realizeze fără drept şi pentru producerea unor consecinţe juridice. În sensul normei de incriminare acţionează fără drept persoana care nu este autorizată în temeiul legii sau al unui contract, care depăşeşte limitele autorizării sau care acţionează în pofida unei interdicţii exprese a persoanei fizice sau juridice care are competenţa potrivit legii să folosească, să administreze sau să controleze un sistem informatic“, conform motivării.
 
„În cauză însă, inculpatul, în acţiunea de creare a contului de Facebook, nu avea o obligaţie prevăzută de lege de a-şi furniza toate datele de identificare, cu atât mai puţin de a posta propria sa fotografie la imaginea de profil. De altfel, dat fiind scopul platformei de socializare, o astfel de obligaţie impusă de lege ar fi în mod vădit excesivă, depăşind cu mult ceea ce este necesar pentru realizarea scopului unei aplicaţii dedicate exclusiv comunicării şi socializării în mediul online. Faptul că, prin condiţiile de utilizare, aplicaţia Facebook solicită potenţialilor clienţi să furnizeze date referitoare la nume, număr de telefon sau adresă de e-mail, condiţie încălcată de inculpat, poate atrage eventual o răspundere contractuală a acestuia în raport de persoana juridică care administrează contul (sancţiunea prevăzută de convenţia tipizat ale cărei condiţii le acceptă utilizatorul Facebook fiind închiderea contului, şi nu privarea de libertate).
 
Nu există nicio raţiune de ordin juridic care să justifice penalizarea unui asemenea comportament sau recurgerea la sancţiuni de drept penal pentru încălcarea condiţiilor de utilizare a unei aplicaţii dedicate exclusiv divertismentului în mediul online la momentul înregistrării“, se mai arată în decizia instanţei.
 
În raport de aceste considerente, judecătorii au constatat că nu sunt întrunite condiţiile de tipicitate ale infracţiunii prev. de art. 325 Cp. în cazul faptei analizate, motiv pentru care a dispus achitarea inculpatului pentru săvârşirea acesteia.
 
Sursa text: rolii.ro
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii