Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:16 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incinerarea doctoriței Loredana Chircu, decedată la spitalul Heka, suspendată! Avem motivarea judecătorilor

ro

04 May, 2021 11:59 5352 Marime text
 
Roxana Elena Doicescu, magistrat în cadrul Judecătoriei Constanța, a motivat decizia prin intermediul căreia a decis suspendarea procedurii de incinerare a trupului Loredanei Chircu, medicul decedat la spitalul Heka.
 
Din actele oficiale reiese că potrivit susţinerilor mamei doctoriței, soțul acesteia doreste să incinereze trupul defunctei, procedura fiind reprogramată pentru data de 29 aprilie 2021 la Crematoriul Vitan-Bârzeşti, Bucureşti.
 
Potrivit Adresei nr.4322/29.04.2021 emise de Consiliul General al Municipiului Bucureşti- Administraţia Cimitirelor si Crematoriilor Umane, procedura incinerării defunctei a fost suspendată până la soluţionarea prezentei ordonanţe presedinţiale.
 
În motivarea deciziei de suspendare procedurii de incinerare, Judecătoria Constanța arată, printre altele, că în timpul vieţii, când defuncta nu era căsătorită, a încheiat contractul de vânzare cumpărare nr.(...) având ca obiect vânzarea serviciilor si produselor funerare cuprinse in Anexa 1 la contract, respectiv loc de veci la criptă in Cimitirul Municipal Constanta- criptă standard 3 nivele; servicii cimitir (îmbrăcat decedat, îmbălsămare decedat, înhumare decedat in criptă) oficiere slujbă religioasă.
 
Contractul a fost încheiat de defunctă pe numele său, fiind făcută menţiunea că, in lipsa sa, numitei Paizan Marioara îi revin toate drepturile si obligaţiile stabilite prin contract.
 
Potrivit contractului de concesiune nr. (...) defunctei Chircu Loredana i s-a atribuit in folosinţă locul de înhumare, in suprafaţă de 4,50 mp, lot 317, din cimitirul Municipal Constanta, pe o perioadă de 25 de ani, contractul asigurând dreptul de folosinţă in scopul înhumării titularului si rudelor până la gradul IV, cu acordul acestuia.
 
Mai reţine instanţa că, astfel cum a arătat reclamanta, anterior căsătoriei, familia defunctei era compusă din 3 membri, respectiv defuncta si părinţii săi.
 
Prin contractul de vânzare sus arătat defuncta a achiziţionat o criptă cu 3 locuri, ceea ce, în coroborare cu împrejurarea că acest contract a fost încheiat de defunctă personal, conduce la prezumţia rezonabilă că achiziţionarea bunurilor din contract s-a făcut pentru defunctă si familia sa, în cauză nefiind făcută de către pârât dovada contrară.
 
Potrivit certificatului de botez depus de reclamantă defuncta a fost botezată creştineşte, fiind de religie creştin ortodoxă iar din depoziţiile martorilor reiese că defuncta era o persoană credincioasă, mergea la biserică si ţinea post.
 
Astfel, raportat la probele administrate in cauză, analizate mai sus, Judecătoria Constanța a apreciat că reclamanta a făcut dovada voinţei exprimată de defunctă in timpul vieţii si anume aceea de a fi înmormântată.
 
„Chiar si pentru ipoteza in care s-ar aprecia că există dovada unei voinţe exprese a persoanei decedate cu privire la propriile funeralii, instanţa reţine că potrivit Codului civil trebuie să se respecte voinţa soţului care însă trebuie să fie in concordanţă cu apartenenţa confesională a persoanei decedate. Or, in cauză apartenenţa confesională a defunctei-creştin ortodoxă – presupune înmormântarea si nu incinerarea trupului persoanei decedate“, potrivit motivării.
 
Instanţa a mai reţinut că pârâtul nu s-a prezentat si nu a administrat nicio probă prin care să combată susţinerile reclamantei, respectiv prin care să probeze împrejurarea că defuncta şi-a manifestat dorinţa de a fi incinerată ori că in timpul vieţii şi-a schimbat apartenenta confesională.
 
Decizia Judecătoriei Constanța prin intermediul căreia a decis suspendarea procedurii de incinerare nu este definitivă.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii