Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:51 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În puterea cui stă soarta Cazinoului Judecătorul a intrat într-un dosar al lui Dragnea şi unul al generalului Ciucă

ro

15 Nov, 2019 00:00 2891 Marime text
Soarta Cazinoului din Constanţa va fi tranşată de Curtea de Apel Bucureşti. Aceasta este instanţa căreia s-au adresat afaceriştii de la Eldiclau SRL, atacând decizia prin care Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor au respins contestaţia Eldiclau. Preşedintele completului ce va analiza dosarul pentru Cazino este Vasile Bîcu. Pe masa magistratului s-au aflat dosare grele precum cel pentru suspendarea ordinului prin care fusese prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, dar şi cel în care Liviu Dragnea atacase componenţa completelor de 5 judecători, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
Lupta pentru reabilitarea Cazinoului a ajuns pe masa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti. Contestaţia introdusă de reprezentanţii firmei Eldiclau SRL va fi judecată de magistraţii Secţiei a VIII-a de Contencios administrativ şi fiscal a instanţei, în completul C1 Recurs Achiziţii, prezidat de magistratul Vasile Bîcu. Prima înfăţişare în cauză a fost fixată pentru data de 29 noiembrie.
 

Contestaţiile Eldiclau

 
Cazul a ajuns în atenţia Curţii de Apel Bucureşti ca urmare a faptului că reprezentanţii Eldiclau au atacat Decizia Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, prin care fusese respinsă prima lor contestaţie la licitaţia organizată de Compania Naţională de Investiţii pentru reabilitarea Cazinoului din Constanţa.
 
Nemulţumiţi de faptul că oferta proprie fusese considerată neconformă şi fusese respinsă de CNI, reprezentanţii Eldiclau s-au adresat CNSC. Totodată, aceştia ridicaseră semne de întrebare şi legate de oferta declarată drept câştigătoare a licitaţiei, respectiv cea înaintată de asocierea Aedificia Carpaţi - Remon Proiect -

Profesional Construct Proiectare - Tehnoinstal SRL.

 
În urma analizării contestaţiei Eldiclau, reprezentanţii CNSC au decis ca CNI să solicite informaţii suplimentare de la ceilalţi ofertanţi rămaşi în cauză, respectiv asocierea Aedificia Carpaţi şi partenerii săi şi cea reprezentată de Construcţii Erbaşu SA şi din care mai făceau parte Concas SA, Euras SRL şi Polarh Design. Oferta înaintată de Eldiclau SRL şi partenerii săi, adică Telekom Romania Mobile Communications SA, Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L. şi Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA, a rămas respinsă ca fiind neconformă.
 
 
În acest context, cei de la Eldiclau au atacat această decizie la Curtea de Apel Bucureşti, iar dosarul va fi analizat de judecătorul Vasile Bîcu, din cadrul Secţiei a VIII-a Contencios administrativ şi fiscal a instanţei.
 

Dosarele judecătorului

 
În ce-l priveşte pe preşedintele completului ce va decide soarta Cazinoului din Constanţa, este de amintit faptul că, de-a lungul timpului, în atenţia sa s-a aflat dosarul în care preşedintele PSD de la vremea aceea, Liviu Dragnea, contesta compunerea Completelor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
Totodată, magistratul a decis, la începutul acestui an, suspendarea decretului prezidenţial prin care fusese prelungit mandatul generalului Nicolae Ciucă în calitate de şef al Statului Major al Apărării. Prima înfăţişare în dosarul ce priveşte licitaţia pentru reabilitarea Cazinoului a fost fixată pentru data de29 noiembrie.
 
Pentru a reveni la situaţia Cazinoului, este de menţionat că, între timp, reprezentanţii firmei contestatoare, SC Eldiclau SRL, au depus o nouă contestaţie la CNSC, după ce Compania Naţională de Investiţii a decis, din nou, atribuirea contractului către asocierea reprezentată de Aedificia Carpaţi, după analizarea documentelor solicitate în plus, aşa cum hotărâse CNSC.
 
Amintim că, în ultima zi în care puteau fi depuse contestaţiile, Eldiclau s-a folosit iar de acest drept legal şi a înregistrat o contestaţie foarte asemănătoare cu prima la CNSC şi astfel a fost blocată procedura de semnare a contractului pentru reabilitarea Cazinoului între CNI şi firmele declarate câştigătoare ale licitaţiei.
 

Reabilitare blocată

 
După analizarea actelor din dosarul celei de-a doua contestaţii, reprezentanţii CNSC au hotărât suspendarea dosarului propriu până la soluţionarea cazului aflat pe rolul instanţei Curţii de Apel Bucureşti, respectiv până la soluţionarea contestaţiei Eldiclau împotriva primei decizii de respingere pe care a dat-o acelaşi CNSC.
 
În acest context, reabilitarea pentru Cazino este blocată total şi aşteaptă decizia judecătorului Vasile Bîcu, în funcţie de care se va decide şi soarta celei de-a doua contestaţii Eldiclau la CNSC.
 
Mai este de spus că, pentru reabilitarea Cazinoului din Constanţa, Compania Naţională de Investiţii a pus la bătaie suma de peste 60 de milioane de lei, adică aproximativ 13.350.000 de euro. Oferta declarată până acum de două ori câştigătoare a licitaţiei, respectiv cea înaintată de asocierea reprezentată de Aedificia Carpaţi şi partenerii săi, a fost de aproape 45 de milioane de lei, adică circa 10 milioane de euro.
 
Citeşte şi:
 

Contestaţia Eldiclau, suspendată. CNSC aşteaptă decizia Curţii de Apel Bucureşti legată de Cazinoul din Constanţa
 

„O cronologie a nesimţirii“ „Frustrare, furie şi neputinţă“ - cele trei cuvinte ce caracterizează reacţia autorităţilor după noua contestare a licitaţiei pentru Cazino (document)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii