Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:42 06 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hotărâri adoptate de Consiliul local Mircea Vodă, atacate în instanță de Prefectura Constanța

ro

26 Oct, 2021 00:00 771 Marime text


⦁ Prefectura județului Constanța a înregistrat pe rolul secției de contencios-administrativ și fiscal al Tribunalului dosarul nr. 7876/118/2021
⦁ Magistrații nu au fixat deocamdată un termen în acest dosar, în care reclamant este Instituția Prefectului județului Constanța iar pârât, Consiliul Local al comunei Mircea Vodă


Prefectura județului Constanța a înregistrat pe rolul secției de contencios-administrativ și fiscal al Tribunalului dosarul nr. 7876/118/2021.

Dosarul are ca obiect - acţiune prefect – tutelă administrativă anulare act/HCL nr. 59/31.03.2021 și 75/28.04.2021 adoptate de Consiliul Local Mircea Vodă.

Magistrații nu au fixat deocamdată un termen în acest dosar, în care reclamant este Instituția Prefectului județului Constanța iar pârât, Consiliul Local al comunei Mircea Vodă.

În sistemul nostru de drept administrativ, autoritățile de tutelă administrativă sunt prefectul și Agenția Națională a Funcționarilor Publici, iar dreptul de control al prefectului asupra actelor autorităților administrației publice locale, respectiv dreptul de control al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici asupra actelor autorităților publice care aplică legislația din domeniul funcției publice și a funcționarului public, este calificat drept „tutelă administrativă".

Tutela administrativă are ca fundament constituțional art. 123 alin. (5) consacrat acestei instituții juridice create pentru supravegherea respectării legii de către autoritățile administrației publice locale, ceea ce, potrivit dispozițiilor constituționale, stabilește prefectului dreptul de a ataca în contencios administrativ un act al consiliului local, județean sau al primarului, atunci când îl consideră ilegal.

Dispozițiile art. 123 alin. (5) din Constituție își găsesc concretizarea expresă în Legea nr. 554/2004 , care la art. 3 alin. (1) dispune asupra unei forme de tutelă administrativă exercitată asupra activității organelor administrației publice locale(3) , în sensul că prefectul poate ataca direct în fața instanței de contencios administrativ acele acte care sunt emise de autoritățile administrației publice locale dacă le apreciază ca fiind nelegale, acțiunea formulându-se în condițiile și termenele prevăzute de lege și fiind scutită de la plata taxei de timbru. Controlul de tutelă administrativă pe care îl exercită prefectul asupra actelor autorităților administrației publice locale are la bază obligația de a verifica legalitatea actelor administrative emise/adoptate de acestea și dreptul de a ataca în fața instanței de contencios administrativ aceste acte, dacă le consideră ilegale(4) .

În plus, la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 554/2004 se prevede și competența Agenției Naționale a Funcționarilor Publici de a ataca în fața instanței de contencios administrativ acele acte ale autorităților publice centrale și locale prin care se încalcă legislația în materia funcției publice, în condițiile Legii nr. 554/2004 și ale Legii nr. 188/1999, republicată.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Două hotărâri adoptate de CL Mircea Vodă atacate de prefect în contencios-administrativ

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii