Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:55 28 11 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Două hotărâri adoptate de CL Mircea Vodă atacate de prefect în contencios-administrativ

ro

11 Oct, 2021 00:00 721 Marime text

  • Este vorba despre HCL NR 51 şi 52/2021 adoptate de Consiliul Local al comunei Mircea Vodă din județul Constanța
  • Tutela administrativă are ca fundament constituțional art. 123 alin. (5) create pentru supravegherea respectării legii de către autoritățile administrației publice locale, ceea ce, potrivit dispozițiilor constituționale, stabilește prefectului dreptul de a ataca în contencios administrativ un act al consiliului local, județean sau al primarului, atunci când îl consideră ilegalInstituția Prefectului județului Constanța vrea să obțină prin intermediul magistratilor, tutelă administrativă pentru anulare acte administrative. HCL NR 51 şi 52/2021 adoptate de Consiliul Local al comunei Mircea Vodă din județul Constanța.


Astfel, instituția Prefectului a înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța, secția de contencios administrativ și fiscal, dosarul nr. 7483/118/2021.


Magistrații nu au stabilit deocamdată un termen în dosar.


În sistemul nostru de drept administrativ, autoritățile de tutelă administrativă sunt prefectul și Agenția Națională a Funcționarilor Publici, iar dreptul de control al prefectului asupra actelor autorităților administrației publice locale, respectiv dreptul de control al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici asupra actelor autorităților publice care aplică legislația din domeniul funcției publice și a funcționarului public, este calificat drept „tutelă administrativă".

Tutela administrativă are ca fundament constituțional art. 123 alin. (5) consacrat acestei instituții juridice create pentru supravegherea respectării legii de către autoritățile administrației publice locale, ceea ce, potrivit dispozițiilor constituționale, stabilește prefectului dreptul de a ataca în contencios administrativ un act al consiliului local, județean sau al primarului, atunci când îl consideră ilegal.

Dispozițiile art. 123 alin. (5) din Constituție își găsesc concretizarea expresă în Legea nr. 554/2004 , care la art. 3 alin. (1) dispune asupra unei forme de tutelă administrativă exercitată asupra activității organelor administrației publice locale(3) , în sensul că prefectul poate ataca direct în fața instanței de contencios administrativ acele acte care sunt emise de autoritățile administrației publice locale dacă le apreciază ca fiind nelegale, acțiunea formulându-se în condițiile și termenele prevăzute de lege și fiind scutită de la plata taxei de timbru. Controlul de tutelă administrativă pe care îl exercită prefectul asupra actelor autorităților administrației publice locale are la bază obligația de a verifica legalitatea actelor administrative emise/adoptate de acestea și dreptul de a ataca în fața instanței de contencios administrativ aceste acte, dacă le consideră ilegale(4) .În plus, la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 554/2004 se prevede și competența Agenției Naționale a Funcționarilor Publici de a ataca în fața instanței de contencios administrativ acele acte ale autorităților publice centrale și locale prin care se încalcă legislația în materia funcției publice, în condițiile Legii nr. 554/2004 și ale Legii nr. 188/1999, republicată.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:
 

Medicul psihiatru Diana Cârjaliu și primarul Chițac, chemați în judecată de Prefectura Constanța. Sunt vizate documentele urbanistice pentru o locuință din cartierul Palazu Mare
 

Dezvoltatorii au obligația să înființeze spații verzi! Prefectura Constanța a atacat în instanță „reconstrucția ecologică” a orașului Năvodari
 

Prefectura cere tutelă administrativă pe Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Local Hârșova 

Ti-a placut articolul?

Comentarii