Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:24 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul preşedinte al PSD cere să fie pus de îndată în libertate. Când se decide libertatea lui Liviu Dragnea

ro

03 Mar, 2020 00:00 2638 Marime text

Fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, aflat la Penitenciarul Rahova, se va afla pe data de 2 aprilie în atenţia judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Liviu Dragnea a formulat o contestaţie la executare, acesta solicitând să se dispună punerea sa de îndată în libertate.


Cererea fostului preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, a fost depusă iniţial pe rolul Tribunalului Bucureşti, încă de la începutul lunii ianuarie. Dosarul a primit numărul unic 65/3/2020 şi a fost soluţionat prin decizia 168/2020 din data de 18 februarie, prin declinarea competenţei de soluţionare a cererii formulate de Liviu Dragnea, în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.


În motivarea cererii, fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea a învederat că a fost condamnat în primă instanţă la o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare (cu executare) de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală, prin sentinţa penală nr. 377 din 21.06.2018. Liviu Dragnea a mai arătat că judecarea cauzei în primă instanţă şi adoptarea sentinţei de condamnare s-au făcut de un complet de trei judecători care nu era specializat în judecarea infracţiunilor de corupţie.


De altfel, a continuat fostul şef al PSD, până după ce sentinţa de condamnare a petentului a fost pronunţată, în cadrul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu au fost constituite completuri de trei judecători specializate pentru judecarea în primă instanţă a infracţiunilor de corupţie.


Sentinţa a fost apelată atât de Liviu Dragnea, cât şi de parchet. Între motivele sale de apel, fostul şef al PSD a susţinut nulitatea sentinţei de condamnare întrucât nu a fost adoptată de un complet specializat în judecarea infracţiunilor de corupţie, aşa cum cere art. 29 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, în forma în vigoare la data judecării cauzei în primă instanţă şi a adoptării sentinţei.


Prin decizia penală nr. 142 din 27.05.2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 judecători penal, apelurile au fost respinse, aşa încât, pe latură penală, sentinţa a devenit definitivă.


Pe data de 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost arestat şi a început executarea pedepsei de trei ani şi şase luni de închisoare, aplicate prin sentinţa devenită definitivă în urma respingerii apelurilor pe latură penală.


Citeşte şi


Liviu Dragnea, operat de urgenţă. S-a tăiat cu flexul!

Liviu Dragnea şi Radu Mazăre, colegi de muncă la Penitenciarul Rahova

Procesul în care solicita cercetarea procurorului din dosarul Tel Drum, pierdut de Dragnea
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii