Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:44 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fost director din Ministerul Transporturilor, trimis în judecată de DNA Constanța, menținut sub control judiciar!

ro

20 Sep, 2022 15:18 1558 Marime text


Petre Neacșa, fost director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, rămâne sub control judiciar!

Decizia a fost luată de judecătorii de la Tribunalul București și poate fi contestată la înstanța superioară!

Petre Neacșa a fost trimis în judecată de DNA Constanța, pentru luare de mită.

Amintim că în faza camerei preliminare Tribunalul București a admis excepţia privind neregularitatea actului de sesizare, excepţie invocată de către Petre Neacșa, prin apărători.
 
Instanța a constatat neregularitatea rechizitoriului emis de către Parchetul de pe lângă ÎCCJ – DNA - Serviciul Teritorial Constanţa în dosar nr. 138/P/2021 și a respins ca neîntemeiate cererile şi excepţiile formulate de către inculpat, prin apărători, privind nelegalitatea mijloacelor de probă administrate în cursul urmăririi penale.
 
Ca atare, Tribunalul București a decis comunicarea procurorului încheierea de şedinţă pentru ca în termen de cinci zile, acesta să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea.
 
Hotărârea magistraților nu este una definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel București.

Petre Neacșa a fost trimis în judecată de DNA Constanța în decembrie 2021.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada noiembrie 2020 – mai 2021, în contextul în care Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) și Regia Autonoma „Administratia Fluviala a Dunarii de Jos“ au achiziționat, cu fraudarea legislației primare în materie și la prețuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA) și două drage fluviale, inculpatul Neacșa Petre, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri, beneficiar al contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei.
 
Concret, inculpatul ar fi primit banii respectivi în scopul de a favoriza interesele omului de afaceri: de a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării ambarcațiunilor respective precum și de a oferi acestuia diverse informații legate de proiectele de achiziții.
 
În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de suportul tehnic al Direcției Generale Anticorupție și de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, Direcției de Operațiuni Speciale și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

 
Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Surse judiciare arată că prezentul dosar este disjuns din cauza în care Daniel Manole, fostul director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, este cercetat de DNA Constanța pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și luare de mită.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii