Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:28 28 02 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Faliboga Lucian Dorel, înțelegere pe pedeapsă cu procurorii DNA Constanța! Dosarul, trimis Tribunalului pentru admiterea acordului

ro

07 Jul, 2022 00:00 3269 Marime text

 
  • Potrivit unor surse, Lucian Dorel Faliboga este fost inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, profesor în Mangalia.
  • Contactat telefonic de reporterii ZIUA de Constanța, în vederea obținerii unui punct de vedere cu privire la dosarul aflat pe rolul Tribunalului Constanța, Lucian Dorel Faliboga nu a dorit să facă nicio declarație.
  • Nici Sorin Mihai, inspector general al ISJ Constanța, nu a făcut nicio declarație cu privire la dosar, motivând că nu știe despre ce este vorba. 
 
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat, conform portalului instanțelor de judecată, cu Lucian Dorel Faliboga.
 
Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Constanța.
 


Primul termen a fost stabilit pentru data de 20 iulie 2022.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Potrivit unor surse, Lucian Dorel Faliboga ar fi fost inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, profesor în Mangalia.
 
Contactat telefonic de reporterii ZIUA de Constanța, în vederea obținerii unui punct de vedere cu privire la dosarul aflat pe rolul Tribunalului Constanța, Lucian Dorel Faliboga nu a dorit să facă nicio declarație.  
 
În cazul în care Lucian Dorel Faliboga va dori totuşi să transmită un punct de vedere cu privire la dosar, acesta va fi publicat în cel mai scurt timp.     
 
Nici profesorul Sorin Mihai, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, nu a făcut nicio declarație cu privire la dosar, motivând că nu știe despre ce este vorba.
 
Amintim că într-un alt caz, în martie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției în cazul Iuliei – Cristina Cabrancea, fost inspector școlar pentru învățământ primar în cadrul Inspectoratului Județean Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
 
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 

„În perioada august – septembrie 2021, inculpata Cabrancea Iulia Cristina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit prin intermediar, de la părintele unui elev, suma de 5.000 de euro. Banii respectivi ar fi fost primiți pentru ca inculpata, în calitate de inspector școlar pentru învățământ primar în cadrul Inspectoratului Județean Constanța, să obțină transferarea în mod nelegal a elevului de la o școală gimnazială la un colegiul național (ambele unități școlare fiind în municipiul Constanța), aspect care s-a și materializat ulterior. În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat. Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Constanța“.

 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Prin sentința penală nr. 149 din 29.04.2022, definitivă prin neapelare la data de 24 mai 2022, Tribunalul Constanța a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța cu Cabrancea Iulia – Cristina.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Afacerist denunțat de primar la DNA! Dosarul, la Tribunalul Constanța. Care sunt părțile (SURSE)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii