Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:17 16 08 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expertiză contabilă în dosarul foștilor primari Ion Soare şi Gheorghe Popescu, trimiși în judecată de DNA Constanța

ro

29 Mar, 2021 00:00 1492 Marime text

Solicitări admise în dosarul în care Ion Soare şi Gheorghe Popescu, la data presupuselor fapte primari ai comunelor Cogealac şi Fântânele, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.
 
Tribunalul Constanța a admis în parte solicitările formulate de inculpaţi referitoare la suplimentarea probatoriului administrat în cauză.
 
Pe cale de consecință, instanța a dispus emiterea unei adrese către Consiliul Judeţean Constanţa, Direcţia Urbanism, prin care să se precizeze daca au fost emise Certificate de urbanism sau Autorizaţii de construire pentru staţii de transformare sau staţii de măsurare a vântului pentru Romwind International SRL în perioada 2005-2006 pe parcelele P.s. 37/1 si P.s. 37 aflate în raza teritorială a UAT Mihai Viteazu.
 
În continuare, tribunalul a decis emiterea unei adrese către primăriile comunelor Fântânele şi Mihai Viteazu, judeţul Constanţa, pentru a se comunica în legătură cu suprafeţele de teren situate în P.s. 37/1 şi P.s. 37, care s-au aflat în proprietea sau folosinţa SC Romwind International SRL, dacă au fost achitate taxele şi impozitele pe proprietate, ce sume au fost achitate şi cine le-a achitat, precum şi să înainteze un istoric de rol fiscal cu privire la terenurile în cauză.
 
„Încuviinţează proba cu expertiză contabilă, având următoarele obiective: 1. Să se stabilească ce reprezintă suma de 353.998,90 lei identificată în raportul de expertiză întocmit în cursul urmăririi penale ca o „cheltuială cu terenuri”, care este documentul justificativ care atestă această cheltuială şi scopul pentru care a fost efectuată cheltuială; 2. Să se stabilească ce reprezintă suma de 150.717 lei cheltuită de SC Romwind International SRL în perioada 2006 - 2010 cu titlu de „cheltuieli privind prestaţii”, indicată în raportul de expertiză întocmit în cursul urmăririi penale, respectiv să fie identificate suprafeţele de teren aparţinând societăţii pentru care s-au efectuat aceste cheltuieli (impozite si taxe), cu menţionarea documentului justificativ şi a modalităţii de plată pentru fiecare sumă plătită cu acest titlu; 3. Să se precizeze cine a efectuat plata sumei de 216.000 euro. (...)“ se mai arată în decizia tribunalului.
 
Amintim că cei doi foști primari au fost condamnaţi de Tribunalul Constanța în primă instanță la câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.
 
Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță ce a decis rejudecarea cauzei.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
 
„La data de 18 ianuarie 2006, inculpaţii Soare Ion şi Popescu Gheorghe, în calitate de primari ai comunelor Cogealac şi Fântânele, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au încheiat un acord privind predarea, din administrarea Primăriei Cogealac spre administrarea Primăriei comunei Fântânele, a unei suprafeţe totale de teren de 371,19 ha. În această suprafaţă a fost inclusă în mod abuziv şi suprafaţa de 24.438 mp închiriată anterior de către o societate comercială, în urma organizării unei licitaţii de Primăria comunei Mihai Viteazu.
 
Mai mult, în urmă cu un an, la data de 24 ianuarie 2005, inculpatul Soare Ion, primarul comunei Cogealeac, convenise cu primarul comunei Mihai Viteazu că respectiva suprafaţă aparţine comunei Mihai Viteazu. Aceste demersuri ale inculpaţilor au avut drept consecinţă obţinerea unor foloase necuvenite de către Primăria Fântânele, concomitent cu producerea unui prejudiciu în cuantum de 201.600 de euro şi 531.822 de lei în dauna societăţii beneficiare a terenului respectiv“.
 
Citește și
 
„Mecanisme infracţionale“
Motivare. Opt ani pentru Elena Udrea! Cu suspendare pentru fostul șef al OIL Terminal

 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii