Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:31 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ermil Chelariu, fost director general în CJC, și Roșu Adrian, de la Primăria Mangalia, trimiși în judecată de DNA - începe procesul (MINUTĂ)

ro

17 Jun, 2024 17:00 1013 Marime text
 
  • Ermil Chelariu, fostul director general al Direcției Generale Administrarea Domeniului Public și Privat – Autoritatea Județeană de Transport din cadrul Consiliului Județean Constanța, este acuzat de DNA de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
  • Tot în acest dosar, Roșu Adrian, șef birou în cadrul Direcției Gospodărire Urbană și Servicii de Utilități Publice din cadrul Primăriei Mangalia, este suspectat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
Tribunalul Constanța dă undă verde pentru începerea procesului în dosarul în care procurorii DNA Constanța au dispus, în decembrie 2023, trimiterea în judecată a lui Ermil Chelariu, fostul director general al Direcției Generale Administrarea Domeniului Public și Privat – Autoritatea Județeană de Transport din cadrul Consiliului Județean Constanța, acuzat de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
 
Tot în acest dosar, Roșu Adrian, șef birou în cadrul Direcției Gospodărire Urbană și Servicii de Utilități Publice din cadrul Primăriei Mangalia, este suspectat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
 
Luni, 17 iunie 2024, Tribunalul Constanța a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul DNA Constanţa, a administrării probelor, a efectuării actelor de urmărire penală și a dispus începerea judecăţii.
 
Decizia tribunalului nu este una definitivă, aceasta putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.  
 
MINUTĂ
 

„În baza art. 345 alin. (1) C. proc. pen., respinge ca nefondate cererile şi excepţiile formulate de către inculpatul Roşu Adrian, prin avocat ales. În baza art. 346 alin. (2) C. proc. pen. constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 19/P/2023 al DNA Constanţa, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.
 
Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe Chelariu Ermil pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, prev. de art. 12 alin. 1 lit. b din legea nr. 78/2000 şi Roşu Adrian pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, prev. de art. 12 alin. 1 lit. b din legea nr. 78/2000.
 
Încheierea se comunică de îndată.
 


Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare.
 
Pronunţată prin punerea hotărârii la dispoziția părților și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, conform art. 405 alin 1 C.proc.pen. astăzi, 17.06.2024“.

 
De precizat că în cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat (Caraiola Anăstase), administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
 
În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina lui, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 (un) an și 4 (patru) luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani.
 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 
„În perioada martie – aprilie 2023, inculpații Chelariu Ermil și Roșu Adrian, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi permis omului de afaceri, cercetat în prezenta cauză, accesul la informații nedestinate publicității (ofertele depuse de alte societăți comerciale etc.), demersuri care ar fi avut ca urmare câștigarea de către acesta din urmă a mai multor licitații (ce priveau amenajarea și întreținerea spațiilor verzi) organizate de instituțiile publice pe care le reprezentau funcționarii menționați anterior.
 
Contractele obținute de omul de afaceri în maniera de mai sus s-ar fi ridicat la suma totală de 735.877 lei.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.
 
În cauză, față de suspecții Lupu Mihai (nr. președintele în funcție al CJC) și Constantin Petrică Adrian (nr. funcționar public în cadrul primăriei orașului Năvodari, județul Constanța) procurorii anticorupție au dispus soluția clasării.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.

 
Clasarea a fost aplicată, potrivit datelor noastre, în baza art. 16, lit. c, Codul de Procedură Penală - nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea.  
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și      
 
Dosar DNA
Tribunalul Constanța amână pentru septembrie dosarul lui Cristian Negoiță, primarul din Cernavodă!


 
Oficial!
Dosarul lui Cristian Radu, primar din Mangalia, s-ar putea întoarce la DNA! S-a constatat „neregularitatea actului de sesizare a instanţei“ (RECHIZITORIU)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii