Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:03 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exclusiv! Mihai Lupu, președintele CJC, clasare de la DNA! Ermil Chelariu și Adrian Roșu, trimiși în judecată. Caraiola Anăstase a încheiat acord

ro

14 Dec, 2023 12:50 2339 Marime text
 
 
  • Potrivit datelor noastre, Andrei Bodean, șeful DNA Constanța a dispus clasarea cercetărilor față de Mihai Lupu, președintele CJC, în dosarul în care a fost suspectat de luare de mită.
  • Clasarea a fost aplicată în baza art. 16, lit. c, Codul de Procedură Penală - nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea.  
 
 
 
Andrei Bodean, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție - Serviciului teritorial Constanța a finalizat – conform surselor noastre - cercetările specifice în dosarul în care Mihai Lupu, președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost suspectat de luare de mită!
 
Mihai Lupu, președinte al Consiliului Județean Constanța, prima reacție după clasarea de la DNA – „M-am liniștit acum! Era și normal, sunt nevinovat!“

Potrivit datelor noastre, șeful DNA Constanța a dispus clasarea cercetărilor față de Mihai Lupu, președintele CJC, însă Ermil Chelariu, fost director general în Consiliul Județean Constanța, care și-a încetat raporturile de serviciu, și Adrian Roșu, funcționar public în cadrul primăriei orașului Mangalia, județul Constanța, cercetați în prezenta cauză, au fost trimiși în judecată!
 
Conform portalului instanțelor de judecată, la data de 13 decembrie 2023, pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrat dosarul cu numărul unic 8467/118/2023   , cu obiect „infracţiuni de corupţie (Legea nr. 78/2000) art. 12 alin. 1 lit b din Lg. 78/2000“, și cu părți: „Chelariu Ermil – Inculpat“ și „Roşu Adrian – Inculpat“.
 
Până în prezent nu a fost stabilit un prim termen de judecată.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
De asemenea, tot potrivit surselor noastre, Caraiola Anăstase a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Constanța.
 
Tot la data de 13 decembrie 2023, pe rolul Tribunalului Constanța, a fost înregistrat dosarul 8468/118/2023, cu obiect „sesizarea cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei (art.483 NCPP)“, cauză în care, potrivit portalului instanțelor de judecată, „Caraiola Anăstase“ are calitatea de inculpat.
 
Primul termen a fost stabilit pentru data de 28.02.2024.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
13 iunie 2023 – oficial de la DNA
  
Amintim că la data de 13 iunie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
 

„Lupu Mihai, președinte al Consiliului Județean Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită,
 
Chelariu Ermil, director general al Direcției Generale Administrarea Domeniului Public și Privat – Autoritatea Județeană de Transport, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
- luare de mită,
 
Constantin Petrică Adrian, funcționar public în cadrul primăriei orașului Năvodari, județul Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
 
Roșu Adrian, funcționar public în cadrul primăriei orașului Mangalia, județul Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
- luare de mită.
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
 
În perioada martie – aprilie 2023, suspecții Chelariu Ermil, Constantin Petrică Adrian și Roșu Adrian, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi permis unui om de afaceri accesul la informații nedestinate publicității (ofertele depuse de alte societăți comerciale, etc.), care i-ar fi permis acestuia să câștige mai multe licitații (ce priveau amenajarea și întreținerea spațiilor verzi) organizate de instituțiile publice pe care le reprezentau funcționarii menționați anterior.
 
Pentru “ajutorul” acordat în maniera de mai sus, suspecții Lupu Mihai, Chelariu Ermil și Roșu Adrian ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite, necuantificate până în prezent, constând în furnizarea de plante decorative și ornamentale precum și lucrări de amenajare și irigare a grădinilor.
Suspecților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
 
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019“.

 
Dimitris Garden SRL
 
Potrivit surselor noastre, firma din prezenta cauză ar fi Dimitris Garden SRL, cu sediul social pe strada Victoriei, din localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța.
 
Potrivit Termene.ro, platformă consultată la data de 13 iunie 2023 (la data mediatizării cauzei), Dimitris Garden SRL a fot fondată în ianuarie 2018 și se ocupă de cultivarea altor plante nepermanente. Dimitris Garden SRL este controlată de Georgeta-Iuliana Buzau, asociat unic și administrator.
 
Detaliat
 
Societatea Dimitris Garden SRL are sediul social la domiciliul asociatului unic fondator și administrator, Buzău Georgeta Iuliana, în Mihail Kogălniceanu, starda Victoriei.
 
Societatea Dimitris Garden SRL nu avut niciun angajat doi ani la rând.
 
Societatea Dimitris Garden SRL s-a înființat în anul 2018, se ocupă de cultivarea altor plante din culturi nepermanente, și conform surselor publice deschise consultate, în anii 2020 și 2021 nu a avut niciun angajat, și doar anul trecut a declarat doi angajați.
 
Date financiare Dimitris Garden SRL
 
Chiar dacă nu avut angajați, societatea a declarat cifră de afaceri de 694.053 lei în 2020, iar  în anul 2021 cifra de afaceri s-a mărit cu peste 150%, respectiv  1.829.331 lei.
 
Anul trecut, societatea Dimitris Garden SRL  a declarat cifră de afaceri de 1.846.159 lei.
 
Conform termene.ro societatea a înregistrat peste 160 de cumpărări directe din anul 2020 până în prezent, autorități contractante sunt primării din județul Constanța.
 
Conexiunea cu Anastase Caraiola candidat ALDE în 2020
 
Anastase Caraiola, conform declarațiilor de avere și interese anexate, a candidat în 2016 la Consiliul Județean Constanța, și a consemnat calitatea de asociat în societatea Lo Spuntino SRL, iar în anul 2020 a candidat din partea ALDE la consiliul local Mihail Kogălniceanu.
 
Societatea Lo Spuntino SRL are același sediu cu Dimitris Garden SRL
 
La aceeași adresă, în comuna Mihail Kogălniceanu, strada Victoriei, are sediul și societatea Lo Spuntino SRL.
 
Asociații fondatori, în anul 2004, sunt Cipriani Roberto și Radu Liliana, care în 2007 au cesionat societatea către Pândichi Hristu și Caraiola Anastase.
 
Asociații au schimbat sediul social în Mihail Kogălniceanu, strada Victoriei la domiciliul lui Caraiola Anastase.
 
Chiar dacă asociatul Caraiola Anastase s-a retras din societatea Lo Spuntino SRL, conform Mof. 1263/29.03.2018, sediul societății a rămas la aceeași adresă.
 
Asociați sunt Pândichi Hristu și Boronică Ionuț Valentin din Cuza Vodă, Medgidia.
 
La aceeași adresă din comuna Mihail Kogălniceanu, strada Victoriei, mai are sediul o societate fără activitate, Igor Construct 2008 SRL, asociați fondatori cetățeni cu domiciliul în Cahul, Republica Moldova,  Luca Igor și Luca Ion.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Cine este procurorul de la DNA care îl cercetează pe arhiepiscopul Tomisului, pentru cumpărare de influență
 
Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța audiat la DNA! Ce a declarat acesta după întîlnirea cu procurorii?
 
Anchetat de DNA, Ermil Chelariu, director general în Consiliul Județean Constanța și-a suspendat raporturile de serviciu (DOCUMENT)
 

Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii