Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:23 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După furtul laptopurilor dintr-un dormitor Motorină de două milioane de dolari sustrasă din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu

ro

25 Nov, 2021 00:00 4331 Marime text

 
  • Nu este prima dată când baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu cade pradă hoților!
 
  • La finele lunii decembrie 2014, patru laptop-uri Dell şi Apple au fost sustrase dintr-un dormitor aflat în incinta Bazei Militare SUA Mihail Kogălniceanu.
 
 
Șapte cetățeni din județul Constanța (civili, potrivit datelor noastre) sunt cercetați de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, pentru furt calificat și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
 
Cei în cauză sunt suspectați că s-ar fi constituit într-un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de furt (motorină).
 
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism spun că, în perioada 2017 - 2021, indivizii ar fi sustras combustibili lichizi aparținând guvernului S.U.A., în special motorină, din baza militară de la Mihail Kogălniceanu, precum și din zonele dedicate efectuării unor exerciții tactice militare situate pe raza județului Constanța.
 
Ieri, 24 noiembrie 2021, oamenii legii au efectuat un număr de șase percheziții domiciliare.
 
 „Sub coordonarea liderului grupării, membrii acesteia având roluri bune determinate, la diferite intervale de timp și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, au sustras cantități de motorină din generatoarele care deservesc anumite zone din cadrul unității militare din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu, prejudiciul reclamat de persoana  vătămată(guvernul federal al SUA) este de aproximativ 2.000.000 dolari în dauna guvernului federal al S.U.A.“ – se mai arată într-o informare oficială a oamenilor legii..
 
Ieri, la sediul DIICOT – Structura Centrală, au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 7 persoane, urmând ca la finalul activităților specifice procurorii să dispună măsurile preventive ce se impun.
 
Au spart lacatul
 
Nu este prima dată când baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu cade pradă hoților!
 
La finele lunii decembrie 2014, patru laptop-uri Dell şi Apple au fost sustrase dintr-un dormitor aflat în incinta Bazei Militare SUA Mihail Kogălniceanu.
 
În decembrie 2014, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa informa că „în sarcina inculpatului M.L.G. s-a reţinut că, în data de 08.12.2014, în calitate de angajat al unei firme prestatoare de servicii, în timp ce îşi desfăşura activitatea într-un dormitor aflat în incinta Bazei Militare SUA Mihail Kogălniceanu, prin spargerea unui lacăt de la un dulap, a sustras două laptop-uri mărcile Dell şi Apple şi, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, împreună cu inculpatul A.L., în calitate de angajaţi ai unei firme prestatoare de servicii, în timp ce îşi desfăşurau activitatea într-un alt dormitor aflat în incinta bazei militare menţionate, prin spargerea unui lacăt de la un dulap, au sustras două laptopuri mărcile Dell şi HP”.
 
În 2015, cei doi inculpați au fost condamnați în primă instanță, la Judecătoria Constanţa.
 
Primul inculpat a primit doi ani şi trei luni de închisoare pentru furt calificat - faptă din 8 decembrie 2014 - şi alţi 2,3 ani pentru furt calificat - faptă din 9 decembrie 2014. Instanţa a contopit cele două condamnări stabilite şi i-a aplicat bărbatului pedeapsa cea mai grea, de doi ani şi trei luni de închisoare, pe care a sporit-o cu 1/3, din doi ani şi trei luni închisoare, respectiv nouă luni de închisoare. Astfel, bărbatul a primit, în final, o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de supraveghere de trei ani şi şase luni. Mai mult, inculpatul a fost obligat să presteze, conform minutei judecătoreşti, o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile în cadrul SC Servicii Publice de Mentenanţă Mihail Kogălniceanu ori în cadrul Primăriei/Consiliului Local Mihail Kogălniceanu.
 
Cel de al doilea inculpat a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare pentru furt calificat, pedeapsa fiind cu suspendare sub supraveghere pe un termen de supraveghere de trei ani şi şase luni. Și acest inculpat a fost obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 120 de zile, în cadrul SC Servicii Publice de Mentenanţă Mihail Kogălniceanu ori în cadrul Primăriei/Consiliului Local Mihail Kogălniceanu.
 
Instanţa a luat act că persoanele vătămate - militarii americani - nu s-au constituit părţi civile, prejudiciul fiind recuperat prin restituirea bunurilor.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Prima condamnare Un autobuz care transporta militari americani la baza N.A.T.O de la Kogălniceanu implicat într-un accident mortal pe Autostrada A4
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii