Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:25 12 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul lui Andi Sergiu Babinciuc primeşte un nou judecător!

ro

16 Jan, 2017 00:00 2252 Marime text
Dosarul în care Andi Sergiu Babinciuc, administrator al SC Romanian Village Development - Smart Solutions SA, a fost deferit Justiţiei, sub control judiciar, de Andrei Bodean, procuror al DNA Constanţa, va primi un nou judecător. Şi asta deoarece Cornelia Dumitra, de la Tribunalul Constanţa, magistratul învestit iniţial cu soluţionarea cauzei, a formulat o cerere de abţinere, solicitare care a fost admisă.
 
În cauză, Andi Sergiu Babinciuc, administrator al SC Romanian Village Development - Smart Solutions SA, este suspectat de evaziune fiscală, spălare de bani, dar şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
Tot în acest dosar au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Mirela Camelia Mihalcea, administrator al SC Gold Consult SA, suspectată de complicitate la evaziune fiscală, evaziune fiscală şi bancrută frauduloasă, Cosmin Iuga, administrator al SC Perun Solution SRL (evaziune fiscală - două infracţiuni, spălare de bani), Virgiliu Conoro (complicitate la evaziune fiscală, evaziune fiscală), Ionela Daniela Bălan şi Maria Petre (abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată).
 
De asemenea, în judecată au fost trimise şi firmele SC Gold Consult SA, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală, complicitate la tentativă de evaziune fiscală, evaziune fiscală; SC Perun Solution SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală (două infracţiuni), spălare de bani; SC Trident Grup SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală, evaziune fiscală; SC EO Stamp SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală (două infracţiuni), spălare de bani; SC Romanian Village Development - Smart Solutions SA, pentru săvârşirea a două infracţiuni de evaziune fiscală; SC Grup Media Sud Holding SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la tentativă de evaziune fiscală, evaziune fiscală; SC Sibelius Business SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală, evaziune fiscală.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „începând cu anul 2011, un grup de firme controlate de către inculpatul Babinciuc Andi Sergiu au constituit un circuit financiar fictiv al cărui scop l-a reprezentat fraudarea bugetului de stat prin rambursări ilegale de TVA, urmate de operaţiuni de transfer al acestor sume către beneficiarii finali şi de retragerea de către aceştia, în numerar, a fondurilor respective”.
 
Mecanismul de funcţionare a activităţii ilicite ar fi fost următorul: „Între firmele controlate de către membrii sau apropiaţii familiei Babinciuc cu o activitate aparent licită şi firme fără activitate comercială, în general fără angajaţi şi fără venituri, se crea aparenţa existenţei unor relaţii comerciale, în realitate inexistente, în cadrul cărora cele dintâi vindeau secundelor bunuri imobile de valoare mare. Ulterior, societăţile cumpărătoare depuneau decontul de TVA, solicitând, pe această cale, organului fiscal rambursarea taxei pe valoare adăugată, aferentă preţului aparent plătit societăţilor vânzătoare, invocând ca temei lipsa veniturilor obţinute din activităţile comerciale ulterioare achiziţiei.
 
Într-unul dintre cazuri, inculpatul Babinciuc Andi Sergiu a stabilit cu rea-credinţă cuantumul taxei pe valoare adăugată, aferentă unei achiziţii aparent efectuate de către una dintre firmele sale de tip «fantomă» şi, ulterior, a obţinut în mod fraudulos rambursarea de la bugetul consolidat al statului a sumei de 775.295 de lei”, arată procurorii DNA.
 
De asemenea, „în acelaşi context, inculpatul Babinciuc Andi Sergiu a retras din contul aceleiaşi societăţi suma totală de 1.575.735 de lei, despre care ştia că provenea din săvârşirea unor infracţiuni, utilizând în acest scop aparenţa mincinoasă privind existenţa unor contracte de împrumut din care rezulta că anterior îşi creditase propria firmă”, conform DNA.
 
„La data 7 iulie 2016, în condiţiile desfăşurării cercetărilor în prezenta cauză, inculpatul a falsificat un înscris sub semnătură privată, denumit «împuternicire», prin atestarea în cuprinsul său a unor fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, după care a încredinţat documentul respectiv unei persoane care urma să fie audiată de către procurorii Anticorupţie”, se mai arată în rechizitoriu.
 
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a comunicat că se constituie parte civilă în cauză, cu suma totală de 2.734.047 de lei, reprezentând TVA rambursat în mod fraudulos. În cauză, procurorii au dispus măsura asigurătoare a sechestrului asupra a două terenuri ce aparţin SC Gold Consult SA.

Citeşte şi: 

DNA Constanţa acuză!
Cine sunt firmele trimise în judecată în dosarul lui Andi Sergiu Babinciuc

Ti-a placut articolul?

Comentarii