Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:12 26 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi primari din judeţul Constanţa trimişi în judecată de DNA, condamnaţi

ro

16 Dec, 2019 00:00 1098 Marime text

Trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, doi foşti primari din judeţul Constanţa (Ion Soare şi Gheorghe Popescu, la data presupuselor fapte primari ai comunelor Cogealac şi Fântânele) au fost condamnaţi de Tribunalul Constanţa.

Cei doi au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie. Totodată, instanţa a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă SC Proiect Solar Power SRL Constanţa şi i-a obligat, în solidar, pe inculpaţi la plata sumei de 201.600 de euro, în echivalent în lei la cursul BNR de la data plăţii (reprezentând cheltuieli efectuate de acţionarii părţii civile conform documentelor ataşate la dosar) şi suma de 531.822 lei (reprezentând cheltuieli cu terenuri şi amenajări) despăgubiri civile.

Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

„La data de 18 ianuarie 2006, inculpaţii Soare Ion şi Popescu Gheorghe, în calitate de primari ai comunelor Cogealac şi Fântânele, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au încheiat un acord privind predarea, din administrarea Primăriei Cogealac spre administrarea Primăriei comunei Fântânele, a unei suprafeţe totale de teren de 371,19 ha. În această suprafaţă a fost inclusă în mod abuziv şi suprafaţa de 24.438 mp închiriată anterior de către o societate comercială, în urma organizării unei licitaţii de Primăria comunei Mihai Viteazu. Mai mult, în urmă cu un an, la data de 24 ianuarie 2005, inculpatul Soare Ion, primarul comunei Cogealeac, convenise cu primarul comunei Mihai Viteazu că respectiva suprafaţă aparţine comunei Mihai Viteazu. Aceste demersuri ale inculpaţilor au avut drept consecinţă obţinerea unor foloase necuvenite de către Primăria Fântânele, concomitent cu producerea unui prejudiciu în cuantum de 201.600 de euro şi 531.822 de lei în dauna societăţii beneficiare a terenului respectiv“.


Citeşte şi:

Doi primari din judeţul Constanţa, trimişi în judecată de DNA. Azi, un nou termen
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii