Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:41 12 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Constanța l-a trimis în judecată pe Ioan Mureșan, fost șef AVAS! Ultima decizie a tribunalului

ro

28 Apr, 2021 00:00 1954 Marime text
  • Persoanele trimise în judecată în dosarul 8314/118/2020 sunt Ioan Lucian Mureșan, Laurențiu Ionuț Niculescu, Lavinia Narcisa Niculescu și Aurelia Postole. Cele cinci societăți deferite instanței sunt Inter Industries SRL, Profuture SRL, Go Invest RNG, Blue Star Group SRL și Metal Trade RNG SRL.

Tribunalul Constanța a stabilit un nou termen (în faza camerei preliminare) în dosarul (8314/118/2020) în care mai multe persoane fizice și juridice au fost trimise în judecată de procurorii DNA Constanța. Prin inculpați se numără și Ioan Lucian Mureșan, fost șef AVAS și fost soț al creatoarei de modă Rita Mureșan, potrivit presei centrale.


În cauză, anchetatorii au calculat un presupus prejudiciu de aproape 20 de milioane de lei.


Noul termen a fost stabilit pentru 19 mai 2021.


Faptele ce li se impută acuzaților au legătură cu fosta fabrică „Solventul“ Timișoara.


Cine sunt inculpații

Conform Portalului instanțelor de judecată, persoanele trimise în judecată în dosarul 8314/118/2020 sunt Ioan Lucian Mureșan, Laurențiu Ionuț Niculescu, Lavinia Narcisa Niculescu și Aurelia Postole. Cele cinci societăți deferite instanței sunt Inter Industries SRL, Profuture SRL, Go Invest RNG, Blue Star Group SRL și Metal Trade RNG SRL.


Patru din cele cinci firme sunt în faliment, respectiv: Inter Industries Management, Profuture SRL Constanța, Go Invest RNG și Blue Star Group SRL.


Oficial

SC Inter Industrie Management ar fi achiziționat, în anul 2008, instalațiile aflate pe platforma fostei fabrici „Solventul” Timișoara, acestea urmând a fi valorificate ulterior ca deșeuri metalice.


În acest context, în perioada 2009-2011, primii doi inculpați, beneficiind de ajutorul celorlalți, ar fi creat un circuit comercial și financiar fraudulos constând în vânzări – cumpărări fictive reciproce, succesive, de servicii și bunuri (mijloace fixe și deșeuri aparținând fostului combinat „Solventul” Timișoara). Aceste demersuri ar fi avut ca finalitate evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, de venituri și cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale în scopul sutragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului.


Acționând în această manieră, inculpații ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 19.696.602 lei (din care impozit pe profit 9.004.161 lei și TVA 10.692.441 lei), sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.


Într-un context asemănător, aceeași doi inculpați s-ar fi asociat cu ceilalți oameni de afaceri și, în urma punerii în aplicare a unui circuit comercial și financiar fraudulos, ar fi procedat astfel încât SC Inter Industries Management SRL să obțină pe nedrept suma de 405.663 lei, cu titlu de rambursări TVA, aferente perioadei 01.11.2009 – 31.12.2011. Această sumă de bani a fost refuzată la plată de organele fiscale.


În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.


Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și

DNA cere ca șefa unui important serviciu din Tulcea să rămână în arest

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii