Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:07 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Constanța Curtea de Apel București, termen nou în dosarul lui Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași! (DOCUMENT)

ro

24 Jun, 2024 10:09 444 Marime text


Curtea de Apel București a fixat un nou termen în apelul dosarului în care procurorii DNA Constanța contestă decizia Tribunalului București prin care s-a decis, în primă instanță, achitarea lui Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași!
 
Conform portalului instanțelor de judecată, cauza a fost amânată pentru data de 17 septembrie 2024, pentru administrare probe.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel București, aceasta va fi definitivă!
 
Vasile Iliuță este suspectat de abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și șantaj.
 
Achitarea s-a făcut - conform portalului instanțelor de judecată - în baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza I și a II a C. proc. pen. - fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
 

„În perioada martie – iulie 2019, inculpatul Iliuță Vasile în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, în sensul că ar fi îngrădit dreptul la muncă al unui număr de 10 angajați din cadrul Consiliului județean Călărași.
 
Concret, inculpatul Iliuță Vasile nu a aprobat plata drepturilor salariale angajaților respectivi în condițiile în care magistrații Tribunalului Călărași au dispus suspendarea a două hotărâri ale Consiliului Județean Călărași în urma cărora cele 10 persoane fuseseră eliberate din funcția publică pe care o dețineau. 


 
În aceeași perioadă și în același context, inculpatul ar fi semnat două documente despre care știa că sunt falsificate și în care, cu știință, nu fuseseră inserate perioadele lucrate de persoanele vătămate în modalitatea de mai sus.
 
Prin aceste demersuri, ar fi fost creat un prejudiciu în dauna angajaților respectivi în valoare totală de 134.203 lei, cuantificat în neplata drepturilor salariale.
 
La data de 20 decembrie 2019, inculpatul Iliuță Vasile ar fi exercitat constrângeri asupra unui procuror pentru a-l determina să nu dispună trimiterea sa în judecată într-o cauză penală în care avea calitatea de inculpat.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.

 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
Recent, într-un alt caz, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Iliuță Vasile, președinte al Consiliului Județean Călărași.
 
Acesta este suspectat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
 
Ce contracte are firma Nylvyan SRL, din Călărași, trimisă în judecată de DNA Constanța alături de președintele CJC, Vasile Iliuță! (DOCUMENT)
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Ședință ordinară!
DNA Constanța, la un pas să preia, de la Primărie, terenul de pe strada Griviței, pentru noul sediu! (FOTO+DOCUMENT)

 
Procurorii DNA Constanța, „foc și pară“ după achitarea lui Alexandru Cumpănașu! (MINUTĂ)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii