Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:44 22 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA a solicitat și obținut arestarea a patru persoane în dosarul acțiunii din Portul Constanța (MINUTĂ)

ro

31 Dec, 2023 11:22 1997 Marime text
 
 
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
 
Tribunalul Constanța a admis cererea DNA Constanța și a dispus arestarea preventivă a celor patru persoane din dosarul acțiunii din Portul Constanța.
 
Iată decizia tribunalului
 

Dosar - 8814/118/2023 - Înch nr. 172 :În baza art. 226 C.p.p. admite propunerea formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-DNA-Serviciul Teritorial Constanta . În baza art. 223 alin.2 C.p.p. in referire la art. 202 alin.1 si 3 C.p.p. dispune arestarea preventiva a inculpatilor TOCIA STELIAN-CNP----, APOSTOL CRISTIAN IONUT-CNP----, POMJAN ROLLAND-CNP----si YOVDIY YURIY-n---, pe o perioada de 30 zile, incepand cu data de 30.12.2023 si pana la data de 28.01.2024. Dispune emiterea de indata a mandatelor de arestare preventiva. Respinge cererile formulate de inculpati, prin aparator, de luare a masurii arestului la domiciliu/control judiciar, ca nefondate. Masura se comunica administratiei locului de detinere . În baza art.275 alin. (3) C. proc. pen. cheltuielile judiciare avansate de stat ramân în sarcina acestuia. In baza art. 272 C.p.p. dispune avansarea din fondurile MJ in favoarae Baroului Constanta a sumei de 680 lei, pentru domnul avocat Mantu George si a sumei de 680 lei pentru doamna avocat HALEP GEORGIANA NACIADIS. In baza art. 273 C.p.p dispune avansarea onorariu interpret de limba rusa, pentru doamna Tatiana Bujor, in cuantum de 300 lei. Cu drept de contestatie in termen de 48 de ore de la pronuntare pentru inculpat si procuror. Pronuntata în camera de consiliu, azi, 30.12.2023, ora 2025 .

 
Decizia nu este una definitivă!
 
 
Oficial de la DNA
 

COMUNICAT - 30 decembrie 2023 - Nr. 1190/VIII/3
 
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data 30 decembrie 2023, a patru inculpați, trei cetățeni români și un cetățean ucrainean, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de contrabandă, dare de mită și cumpărare de influență, ultimele comise în formă continuată.
 


În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
În cursul anului 2023, cei patru inculpați ar fi oferit, în mai multe rânduri, unor persoane cu atribuții de control din cadrul portului Constanța Sud Agigea, sume cuprinse între 120.000 euro și 200.000 euro/container cu țigări și 3 - 5 euro/kilogram de tutun de narghilea, pentru a „închide ochii” și a permite intrarea pe teritoriul României a mărfurilor respective fără a deține documente de proveniență a acestora. Banii respectivi urmau să fie remiși funcționarilor la scurt timp după ce containerul cu „marfă” părăsea incinta portului.
Pentru a crea o aparență de legalitate, în documentele de transport, erau menționate mărfuri (limonadă) care, în trecut, au mai făcut obiectul unor importuri legale.
La data de 30 decembrie 2023, după „intrarea” în țară a unui container ce conținea 12.170.000 țigarete nefiscalizate, în valoare de circa 1.500.000 euro, procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, în autoturismul ocupat de doi dintre inculpați fiind găsită suma de suma de 110.000 USD, reprezentând o primă tranșă din suma ce ar fi fost promisă inițial (175.000 euro) unui angajat al portului (martor în cauză).
 
Celor patru inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
La data de 30 decembrie 2023, cei patru inculpați vor fi prezentați magistraților din cadrul Tribunalului Constanța, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
În cauză, procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Gărzii de Coastă, Direcției de Operațiuni Speciale și de sprijinul Biroului Vamal Constanța Sud Agigea.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Oficial de la DNA!
Acțiune fulger în Portul Constanța Sud Agigea. Patru persoane reținute


 
„Flagrant“
Primele imagini de la acțiunea DNA Constanța cu polițiștii Gărzii de Coastă, în Portul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii