Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:25 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Depistat la Constanța! Extrădarea bosniacului acuzat de crime de război, respinsă de Înalta Curte

ro

28 Dec, 2021 00:00 1232 Marime text

 
  • Cel în cauză are cetăţenie bosniacă şi suedeză, este în vârstă de aproape 60 de ani și a fost depistat de poliţiştii de la Investigaţii Criminale la Constanţa în 2019. 
  • Individul este acuzat de crime de război împotriva civililor, comise în 1992 pe teritoriul Iugoslaviei.
 
Înalta Curte de Casație și Justiție a României a respins cererea Republicii Bosnia și Herțegovina de extrădare a unui cetățean pe care aceasta îl consideră criminal de război.
 
Decizia Înaltei Curți este definitivă!
 
Solicitarea Republicii Bosnia și Herțegovina de extrădare a cetățeanului în cauză a fost analizată și respinsă și de judecătorii de la Curtea de Apel Constanța.
 
Cetățeanul este acuzat, în țara sa, că ar fi încălcat regulile dreptului internațional privind protecția cetățenilor pe timpul războiului, dar și normele privind protecția jertfelor conflictelor armate non-internaționale. Faptele s-ar fi produs în timpul conflictelor armate din Bosnia și Herțegovina, în data de 5 mai 1992, când persoana acuzată de crime de război ar fi fost înrolat.
 
Din înscrisurile înaintate de autoritățile din Bosnia și Herțegovina a rezultat că, în fapt, la de 05.05.1992, în fața casei victimei (...), mai multe persoane îmbrăcate în uniformă militară, printre care și inculpatul - cetățean suedez și bosniac, au coborât dintr-un camion și au dus-o pe victimă (...), pe mama acesteia și pe sora sa (...) în școala (...) pentru a-i pune într-o sală de gimnastică. În această sală au fost aduse apoi mai multe persoane de naționalitate croată, care au fost apoi interogate de un polițist. Ulterior, în cursul nopții, în sala de gimnastică, inculpatul, împreună cu alte două persoane, au preluat-o pe victima(...), ducând-o într-o altă sală, unde victima a fost interogată și supusă la violențe de către inculpat, împreună cu o altă persoană.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Tânără înjunghiată de 42 de ori
Rechizitoriu după crima din cartierul Medeea din Constanța (DOCUMENT)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii