Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:52 27 11 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Control judiciar pentru un secretar general adjunct al Ministerului Mediului și Pădurilor. Servicii de cazare şi masă la un hotel din Mamaia

ro

11 May, 2017 14:59 1232 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, cu începere de la data de 10 mai 2017, față de Para Lorant, la data faptelor secretar general adjunct al Ministerului Mediului și Pădurilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, luare de mită în formă continuată (două acte materiale).
 
În ordonanța de dispunere a controlului judiciar se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: „în calitate de secretar general adjunct al Ministerului Mediului şi Pădurilor, în luna august 2010, inculpatul Para Lorant a acceptat promisiunea reprezentantului unei societăți comerciale, transmisă prin intermediar, ca, în schimbul unei sume de bani, să-şi exercite atribuţiile de serviciu rezultate din funcţia deţinută, lăsând să se înţeleagă că are o influenţă reală  pe lângă ministrul mediului şi pădurilor, astfel încât societatea respectivă să fie desemnată ca executant al unor lucrări de îndiguire împotriva inundațiilor, în județul Tulcea, contract în valoare de  5 milioane de lei. În acest scop, la data de 03 septembrie 2010, inculpatul Para Lorant a primit de la de la reprezentantul societății comerciale, prin intermediar, suma de 250.000 lei, echivalentul a 5% din valoarea alocată a lucrărilor.
 
În calitate de secretar general adjunct al Ministerului Mediului şi Pădurilor, inculpatul Para Lorant, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a primit de la un funcționar aflat în subordinea sa, servicii de cazare şi masă la un hotel din Mamaia, în perioada 11 iulie – 7 august 2010, în valoare totală de 18.376 lei  (achitaţi prin intermediul a două firme) precum şi servicii turistice (cazare, bilete de avion) în perioada 01-05 decembrie 2010 la  Viena – Austria, în valoare totală de 4.485 lei (achitaţi printr-o firmă). Serviciile turistice au fost primite de inculpat de la subordonatul său, în schimbul alocării de fonduri băneşti pentru executarea unor lucrări al căror beneficiar era instituția condusă de funcționarul respectiv şi pentru ca acest funcționar să își păstreze funcția de conducere pe care o avea în instituția subordonată  Ministerului Mediului şi Pădurilor”, precizează DNA.
 
Pe timpul cât se află sub control judiciar inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii:
  • să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;
  • să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei sau organul judiciar în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
  • să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
  • să nu depăşească raza teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;e) să nu se apropie și să nu ia legătura, direct sau indirect, cu persoanele menționate în ordonanță
  • f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
 
Inculpatului i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
 
I s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ti-a placut articolul?

Comentarii