Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:10 01 10 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Final de proces în cazul copilului electrocutat mortal într-un parc de distracții la Eforie

ro

01 Jun, 2023 16:42 993 Marime text
  • Conform portalului instanțelor de judecată, inculpații din prezenta cauză sunt: Dragomir Valentin, Rusu Mihai și SC Pegasus Fun SRL Constanţa. De precizat că dosarul a fost soluționat în primă instanță de Judecătoria Constanța, instanță care a încetat procesul penal pornit împotriva celor trei inculpați, pentru ucidere din culpă, ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale.
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 

Final de cercetare judecătorească în dosarul penal privind moartea unui copil, de 16 ani, electrocutat în 2013 într-un parc de distracţii de pe plaja Belona din staţiunea turistică Eforie Nord.

Instanța de apel se va pronunța în cauză aproape de finele acestei luni.

Oricare va fi decizia, aceasta va fi definitivă!

În dosar au fost trimiși în judecată două persoane fizice și una juridică.

Conform portalului instanțelor de judecată, inculpații din prezenta cauză sunt: Dragomir Valentin, Rusu Mihai și SC Pegasus Fun SRL Constanţa.

De precizat că dosarul a fost soluționat în primă instanță de Judecătoria Constanța, instanță care a încetat procesul penal pornit împotriva celor trei inculpați, pentru ucidere din culpă, ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale.

Instanța a admis în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile și a dispus obligarea inculpaților, în solidar, la plata sumei totale de 400.000 de lei, cu titlu de daune morale.

Reamintim că, pe scurt, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa arată în actul de sesizare a instanţei că „la data de 5 august 2013, victima, în vârstă de 16 ani, a murit electrocutată în urma atingerii cu piciorul desculţ a peronului metalic de aşteptare al pistei cu electroscutere tamponabile (maşinuţe tamponate) de pe plaja Belona din staţiunea turistică Eforie Nord, echipament de agrement utilizat de inculpata (...) SRL Constanţa.

Societatea comercială este acuzată de procurori că „nu a luat toate măsurile de prevedere pentru montarea şi funcţionarea în siguranţă a echipamentului de agrement exploatat, inclusiv împotriva tensiunilor de atingere periculoase“.

La rândul lor, inculpaţii V.D., M.R., primul în calitate de responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnică a instalaţiilor (RSVTI) la persoana juridică inculpată, iar secundul în calitate de inspector al Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune SA - sucursala Constanţa (CNCIR), şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu cu ocazia verificării şi inspecţiei tehnice după montarea şi punerea în funcţiune a echipamentului de agrement pe noul amplasament.

Procurorii arată că s-ar fi „menţionat în documentele de verificare tehnică şi de control că priza de pământ (împământarea) a pistei de electroscutere împotriva atingerilor periculoase este conformă cu Prescripţia tehnică R 19-2002 (Reglementare tehnică naţională a Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR, ce conţine cerinţele tehnice de securitate privind echipamentele şi instalaţiile montate şi utilizate în cadrul parcurilor de distracţii şi spaţiilor de joacă, reglementare elaborată în temeiul art.11 alin.4 din H.G. nr.1102/2002 privind regimul de introducere pe piaţă şi de exploatare a echipamentelor pentru agrement, publicată în M.Of. nr.758 din 17 octombrie 2002 şi înlocuită prin H.G. nr.435/2010), deşi această priză de pământ nu exista fizic“.
 
Faptele inculpaţilor ar fi condus, spun anchetatorii, la validarea unei instalaţii de agrement care nu era realizată cu respectarea măsurilor de siguranţă, aşa încât din cauza neglijenţei lor victima s-a electrocutat şi a murit.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Foto cu rol ilustrativ.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și  
 
Preotul Stelian Florin Dabija, de la Biserica Albă, din Constanța, condamnat definitiv pentru ucidere din culpă

 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii