Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:55 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cetățeni turci arestați la Constanța! FOTO+VIDEO

ro

29 May, 2023 12:39 1380 Marime text
  • Arestații sunt acuzați de trafic de migranți, de trecere frauduloasă a frontierei de stat, de conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător, de punerea în navigație a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranță dar și de punerea în exploatare sau navigaţie a unei nave neînregistrate.

Duminică, 28 mai 2023, Tribunalul Constanța a dispus arestarea preventivă a doi cetățeni turci în cazul ambarcațiunii la bordul căreia se aflau 47 de persoane de origine afro-asiatică, nava fiind detectată de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă.
 
Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.  
 
Cei doi bărbați (M. I. și A. C.) sunt acuzați de trafic de migranți, de trecere frauduloasă a frontierei de stat, de conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător, de punerea în navigație a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranță dar și de punerea în exploatare sau navigaţie a unei nave neînregistrate.
 

„Respinge, ca neîntemeiată, cererea inculpaţilor, prin apărător, de luarea măsurii controlului judiciar. În baza art. 275 alin. 6 C. proc. pen. Dispune avansarea din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Constanţa a sumei de 680 lei pentru av. Nistor Luminiţa Ana şi a sumei de 680 lei pentru av. Duţă Ana Maria , cu titlul de onorariu apărători din oficiu. În baza art. 273 alin. 4, 5 Cod procedură penală dispune avansarea sumei de 400 lei din fondul cheltuielilor judiciare special alocat de Ministerul Justiţiei către traducătorul Menadil Erol, reprezentând onorariu de traducător“, se mai arată în decizia magistraților.

 
Amintim că zilele trecute, nava maritimă de supraveghere (OPV) MAI 0201, aflându-se într-o misiune de supraveghere maritimă a frontierei externe a Uniunii Europene, a detectat o ambarcaţiune la o distanță de aproximativ 22 Mm (40 Km) Est Vama Veche.
 
Ulterior, nava Gărzii de Coastă a interceptat un pescador din lemn, neinscripţionat şi fără pavilion arborat, la bordul căruia au fost observate un număr mare de persoane.
 
După interceptarea ambarcațiunii, misiunea Poliţiei de Frontieră a devenit o acțiune de salvare a vieții omenești pe mare, sub coordonarea MRCC Constanța din cadrul Autorității Navale Române, având în vedere starea precară a ambarcațiunii, faptul că aceasta era supraaglomerată, la bordul acesteia fiind femei și minori, neechipată cu mijloace de comunicatii, respectiv salvare colective și individuale și exista un risc iminent de pericol pentru persoanele aflate la bord.
 
Ambarcaţiunea va fi condusă în Portul Constanţa, persoanele depistate urmând a fi preluate de către poliţiştii de frontieră pentru continuarea cercetărilor.
 
Pentru gestionarea evenimentului, se acţionează în sistem integrat, sub coordonarea Gărzii de Coastă, cu celelalte structuri de ordine publică și siguranță națională din județul Constanța.
 
Existând indicii temeinice cu privire la faptul că, persoane de origine afro-asiatică intenționau să ajungă ilegal în România, cercetările vor fi derulate de poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorului investit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Ambarcațiunea cu migranți depistată în această dimineață este escortată în Portul Militar Constanța (FOTO + VIDEO)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii