Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:10 17 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bănuit de sprijinirea unui grup infracţional organizat De ce a fost achitat Sorin Blejnar, fostul şef al banilor din România. Despăgubiri imense

ro

15 Mar, 2018 00:00 1927 Marime text
Tribunalul Braşov a dispus, în primă instanţă, achitarea lui Sorin Blejnar, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru infracţiunea de sprijinire a unui grup infracţional organizat. Conform portalului instanţelor de judecată, magistraţii au concluzionat că nu există probe din care să rezulte că Sorin Blejnar a săvârşit infracţiunea de care a fost acuzat.
 
Decizia Tribunalului Braşov nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Curtea de Apel Braşov.
 
De menţionat că judecătorii au admis acţiunea civilă formulată de partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pentru Statul Român şi au dispus obligarea, în solidar, a inculpaţilor persoane fizice Morcov Cecilian, Racz Peter Attila, Kelemen Andrei, Monea Claudiu Gheorghe şi Ciobanu Dorel şi a inculpatelor persoanelor juridice SC Carexima SRL, SC Petrucrisvic SRL, SC Rafineria Nafty Jedlice Potău Satu Mare la plata către partea civilă a sumei de 24.568.600 de lei, reprezentând despăgubiri civile, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii (majorări, dobânzi şi penalităţi) calculate conform legislaţiei fiscale, începând cu data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data executării integrale a plăţii.
 
Mai mult decât atât, inculpaţii Morcov Cecilian, Racz Peter Attila, Kelemen Andrei, SC Carexima SRL şi SC Petrucrisvic SRL, în solidar cu inculpaţii Ghişe Pavel Dumitru şi persoana juridică inculpată SC Ana Oil SRL, trebuie să plătească părţii civile suma de 1.900.729,13 lei, cu titlu de despăgubiri civile, sumă ce se include în prejudiciul total de 24.568.600 de lei.
 
Inculpaţii Bratu Dumitru şi persoana juridică inculpată SC Aral SRL trebuie să plătească părţii civile suma de 1.715.577,43 de lei, cu titlu de despăgubiri civile, sumă ce se include în prejudiciul total de 24.568.600 de lei.
 
Inculpatul Leonte Nicolae trebuie să plătească părţii civile suma de 368.129,23 de lei, cu titlu de despăgubiri civile, sumă ce se include în prejudiciul total de 24.568.600 de lei.
 
Inculpaţii Bran Vasile şi persoana juridică inculpată SC Roivio Com SRL trebuie să plătească părţii civile suma de 56.455,60 de lei, cu titlu de despăgubiri civile, sumă ce se include în prejudiciul total de 24.568.600 de lei.
 
Inculpaţii Ciocodeică Ovidiu şi Ciocodeică Ionuţ trebuie să plătească părţii civile suma de 494.916,52 de - despăgubiri civile -, sumă ce se include în prejudiciul total de 24.568.600 de lei, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii (majorări, dobânzi şi penalităţi) calculate conform legislaţiei fiscale, începând cu data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data executării integrale a plăţii.
 
Reamintim că, într-un alt dosar, în care DNA a calculat un prejudiciu de aproximativ 56 de milioane de euro, Sorin Blejnar, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a fost condamnat, în primă instanţă, la cinci ani de închisoare. Mai departe, Radu Nemeş a fost condamnat în primă instanţă la nouă ani de închisoare. Florin Dan Secăreanu, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa, şi Viorel Comăniţă, fost şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, au luat, tot în primă instanţă, câte cinci ani de detenţie.
 
De asemenea, tot în prezenta cauză au mai fost condamnaţi: Nemeş Diana Marina - şapte ani de închisoare, Chirvăsitu Dumitru - opt ani de închisoare, Buliga Mihai - şapte ani de închisoare, Belba Nicolae - trei ani şi şase luni de închisoare, Jugănaru Andrei Florin - şapte ani de închisoare, Preda Dumitru Emilian - şapte ani de închisoare, Moldovan Ovidiu Ioan - şapte ani de închisoare, Ghişe Pavel Dumitru - şapte ani de închisoare, Vrânceanu (fostă Cozma) Mariana - şase ani de închisoare, Ionescu Lucian Florin - cinci ani de închisoare.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada 2011 - 2012, mai mulţi inculpaţi ar fi constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare.
 
„Grupul a fost sprijinit în diferite modalităţi de Marta Codruţ Alexandru, Blejnar Sorin, Comăniţă Viorel, Secăreanu Florin, care reprezentau palierul de protecţie, precum şi de Vrînceanu (fostă Cozma) Mariana, Belba Nicolae, Ionescu Lucian, care se aflau în subordinea celorlalţi membri şi executau dispoziţiile acestora, cunoscând scopul urmărit. Inculpaţii Nemeş Radu, Nemeş Diana Marina şi Guliu George, precum şi SC Excella Real Grup SRL au ascuns sursa impozabilă corespunzătoare activităţilor reale pe care le desfăşura societatea, au înregistrat în contabilitate şi în declaraţiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achiziţii de ţiţei şi au omis înregistrarea operaţiunilor de comercializare a motorinei, în scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205,44 de lei (aproximativ 56 de milioane de euro)“, se mai arată în rechizitoriul cauzei.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii