Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:26 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amenințări cu moartea în Primăria Saraiu Șofer împușcat după o urmărire în trafic, în 2017. Iată decizia finală!

ro

21 Jun, 2023 00:00 1716 Marime text
 
 
  • Cauza a fost soluționată de judecători prin încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului, pentru ultraj şi conducerea unul vehicul de către o persoană aflată sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.
  • Totodată, s-a dispus clasarea pentru săvârşirea tentativei la infracţiunea de omor, prev. de art. 32 Cod penal rap. la art. 188 Cod penal, faţă de agentul şef principal, întrucât fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
 
Decizie definitivă a judecătorilor din Constanța în cazul individului suspectat că, în aprilie 2017, fiind în stare avansată de ebrietate, a pătruns în sediul Primăriei Saraiu, unde a făcut un scandal monstru! După cum se arată în actul de sesizare a instanței (rechizitoriul nr.691/P/2017 din 13.08.2020), în interiorul primăriei, individul ar fi proferat cuvinte indecente, injurioase, de amenințare cu violenţă şi moartea, precum şi cu incendierea sediului, adresate primarului şi a mai multor funcționari publici. Ca și toate acestea nu ar fi fost suficiente, în ziua respectivă, după o urmărire în trafic, inculpatul a fost împușcat de polițiști în zona abdominală.
 
Dosarul penal a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalului Constanţa. 
 
Potrivit datelor oficiale, inculpatul (I.G.) a fost deferit justiției, de procurorii unității de parchet mai sus precizată, pentru infracţiunile de ultraj, prev. de art. 257 alin.1 Cod penal, ultraj, prev. de art. 257 alin.4 Cod penal şi conducerea unul vehicul de către o persoană aflată sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
          
Prescripţia salvatoare
 
Cauza a fost soluționată în primă instanță de Judecătoria Hârşova prin încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului, pentru ultraj şi conducerea unul vehicul de către o persoană aflată sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.
 
Decizia Judecătoriei Hârşova a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care a menținut prima hotărâre.
 
Pe cale de consecință, prin decizie definitivă, judecătorii au încetat procesul penal pornit împotriva inculpatului, pentru ultraj şi conducerea unul vehicul de către o persoană aflată sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.
 
Clasare pentru agentul şef principal care l-a împușcat pe inculpat
 
De menționat că prin actul de sesizare a instanţei s-a dispus clasarea pentru săvârşirea tentativei la infracţiunea de omor, prev. de art. 32 Cod penal rap. la art. 188 Cod penal, faţă de agentul şef principal, întrucât fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
Date din ancheta procurorilor
 
La data de 13 aprilie 2017, orele 15,00, lucrătorii Secţiei 7 Poliţie Rurală au fost sesizaţi telefonic de o angajată a Primăriei Saraiu cu privire la faptul că două persoane de sex bărbătesc au pătruns în sediul primăriei, unde amenință cu moartea toți angajații, cu distrugerea clădirii prin incendiere și tulbură grav liniștea și ordinea.
 
În activitatea lor, spun magistrații, cele două persoane de sex bărbătesc ar fi spart geamurile primăriei.
 
Deplasându-se la sediul primăriei, lucrătorii de poliţie au constatat prezenţa unui autoturism marca VW de culoare verde, înmatriculată în Bulgaria, cu volan pe partea dreaptă, la volanul căruia se afla inculpatul.
 
Au ignorat semnalul de oprire al polițiștilor 
 
Având în vedere că lucrătorii de poliţie sosiţi la faţa locului i-au văzut pe cei doi ieşind în fugă din sediul primăriei, au efectuat semnal regulamentar de oprire a autoturismului menţionat anterior şi scoaterea acestuia din trafic, însă conducătorul auto nu s-a conformat, trecând pe lângă poliţist, continuându-şi deplasarea, ignorând semnalul de oprire.
 
În aceste condiţii, oamenii legii au plecat în căutarea inculpatului pe raza localităţii, pe D.N.22A.
 
Au ocolit mașina poliției
 
După un timp, oamenii legii au observat prezenţa în trafic a autoturismului căutat, situaţie în care au pornit sistemele acustice şi luminoase şi au blocat drumul prin poziţionarea autoturismul pe care-l conduceau pe banda pe care circula autoturismul condus de inculpat şi, cu toate că i-au făcut semnal regulamentar de oprire, acesta şi-a continuat deplasarea, ocolind maşina poliţiei prin pătrunderea pe sensul opus de mers.
 
Procurorii spun că agentul şef de poliţie (...) a pornit în urmărirea inculpatului, iar după parcurgerea a circa 200 metri l-a preluat şi pe agentul de poliţie (...), continuând urmărirea.
 
La un „pahar“ de vorbă!
 
Când au ajuns în apropierea intersecţiei D.N.22A cu D.J.223, agenţii de poliţie au observat autoturismul vizat, oprit pe partea carosabilă, în spatele acestuia aflându-se oprit un alt autoturism, marca BMW, iar în spaţiul dintre cele două autovehicule trei persoane stând de vorbă, printre care și inculpatul.
 
Lucrătorii de poliţie au oprit autoturismul în care se aflau în spatele autovehiculelor oprite deja, după care s-au deplasat spre grupul celor trei persoane şi după ce şi-au declinat identitatea şi calitatea, precum şi scopul prezenţei, respectiv sesizarea privind faptele comise de inculpat la sediul primăriei Saraiu şi faptul că nu a oprit la semnalele lucrătorilor de poliţie, au trecut la legitimarea celor trei în vederea stabilirii tuturor datelor de identificare.
 
„Vă omor pe toţi, sunt şmecher, vă dau foc şi vouă şi la primărie, mai aduc 20 de tovarăşi şi urinez pe voi!”
 
Cu această ocazie, lucrătorii de poliţie, constatând că cei în cauză emanau halenă alcoolică şi aveau un comportament ciudat, le-au cerut să-i însoţească la sediul Postului de Poliţie Saraiu pentru a efectua cercetări cu privire la cele reclamate şi constatate, situaţie în care inculpatul a devenit violent, bruscând fizic un agent de poliţie şi ameninţându-l cu moartea folosind expresia „Vă omor pe toţi, sunt şmecher, vă dau foc şi vouă şi la primărie, mai aduc 20 de tovarăşi şi urinez pe voi!”
 
„Stai că trag, încetaţi că trag!”
 
Întrucât şi celălalt individ a început să se manifeste violent şi să ameninţe cu violenţa pe cei doi lucrători de poliţie, agentul şef principal (...) a scos din tocul de la brâu pistolul din dotare şi după ce a efectuat somaţia cu voce tare, de câteva ori „Stai că trag, încetaţi că trag!”, a executat un foc de armă în plan vertical.
 
„Stai că trag!”.
 
La un moment dat, inculpatul s-a urcat la volanul autoturismului VW Passat, a pornit motorul, cu intenţia de a se pune în mişcare, situaţie în care agentul şef de poliţie (...) s-a poziţionat în faţa autoturismului şi l-a somat din nou pe inculpat folosind cuvintele „Stai că trag!”.
 
Foc de armă spre geamul lateral stânga spate
 
Cu toate acestea, spun procurorii, inculpatul nu s-ar fi conformat, ba mai mult ar fi pus în mişcare autoturismul, ceea ce l-a determinat pe agentul de poliţie să se retragă din faţa autovehiculului pentru a nu fi accidentat, executând un foc de armă spre geamul lateral stânga spate, nimerind geamul triunghiular al portierei stânga spate.
 
Inculpatul, împușcat în zona abdominală
 
La un moment dat, inculpatul a oprit autoturismul, a coborât şi enervat s-a repezit către agentul şef principal (...), ameninţându-l cu moartea, şi l-a prins cu mâna stângă de gulerul gecii cu care acesta era îmbrăcat, încercând să-l lovească cu pumnul mâinii drepte, moment în care lucrătorul de poliţie agresat a executat foc cu pistolul din dotare, pe care îl avea în mână, nimerindu-l pe ultragiator în zona abdominală, acesta căzând la sol.
 
Apel de urgență la 112
 
În aceste împrejurări, agentul principal de poliţie (...) a apelat SNUAU 112, solicitând prezenţa unei ambulanţe pentru acordarea îngrijirilor de specialitate celui împuşcat.
 
Clasare pentru polițist
 
Prin actul de sesizare a instanţei s-a dispus clasarea pentru săvârşirea tentativei la infracţiunea de omor, prev. de art. 32 Cod penal rap. la art. 188 Cod penal, faţă de agentul şef principal (...), întrucât fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
Sursa: portal instanțe de judecată și rejust.ro
 
Foto cu rol ilustrativ.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Constanța. Un șofer a mușcat de deget un polițist de la Rutieră! Anunțul procurorilor
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii