Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:49 15 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biblioteca Vaticanului intră în era online, sub noul Papă

ro

19 Mar, 2013 09:42 1401 Marime text
Papa Francis I intenționează să revoluționeze Vaticanul. Într-o decizie fără precedent, acesta a dat mână liberă experților pentru a digitaliza documentele din străvechea și misterioasa instituție și pentru a le pune la dispoziția oamenilor de știință din întreaga lumje fără ca manuscrisele să fie alterate.

Compania de cloud computic EMC va fi cea care se va ocupa de minuțiosul proces de digitalizare a documentelor străvechi. Peste 40 de milioane de pagini urmează a fi trecute în mediul online, într-un proces ce va dura nouă ani, a anunțat EMC. Catalogul va cuprinde peste 80.000 de manuscrise și circa 8.900 de inuncabulae, documente scrise înainte de anul 1501.

Printre cele mai importante documente care vor fi tipărite online se numără și Biblia Latină a lui Gutenberg, prima carte tipărită vreodată, datând din anul 1451. Alte opere de o importanță istorică covârșitoare sunt cele aparținând lui Homer, Sofocle, Platon, Hippocrate, precum și o biblie scrisă în greaca veche, datând din secolul al IV-lea d.Hr., sau documente ebraice din secolul al IX-lea d.Hr.

Articolul integral aici: stiintasitehnica.com

Ti-a placut articolul?

Comentarii