Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tinerii din Constanţa îşi desemnează liderii Încep alegerile în consiliile şcolare ale elevilor

ro

27 Oct, 2014 00:00 1722 Marime text
Până pe 26 octombrie, elevii au desfăşurat campania electorală pentru alegerea componenţilor consiliilor şcolare, acţiune care se derulează în întreaga ţară. Judeţul Constanţa se situează pe locul întâi pe ţară ca număr de solicitări de înscriere în cursa pentru o astfel de funcţie, cu 240 de cereri.
 
Alegerile din cadrul Consiliului Elevilor se organizează în toate unităţile de învăţământ preuniversitar de stat sau privat. Orice elev are dreptul să candideze pentru o funcţie în Consiliul Școlar al Elevilor şi, ulterior, în structurile superioare de la nivel judeţean şi naţional. Aplicaţiile pentru candidatură s-au depus online pe platforma wedu.ro și în format fizic până pe 18 octombrie, ulterior trecând printr-un proces de validare. După o campanie electorală de o săptămână, alegerile propriu-zise au loc în perioada 27 octombrie - 1 noiembrie. Consiliile Şcolare ale Elevilor sunt singurele structuri reprezentative ale elevilor din România. Ulterior, între 2 şi 9 noiembrie, se desfăşoară sesiunea depunerii candidaturilor pentru Consiliul Judeţean al Elevilor. Acestea vor fi validate pe data de 10 noiembrie, urmând ca alegerile să se desfăşoare între 11 şi 15 noiembrie. Candidaturile pentru Consiliile Regionale ale Elevilor vor putea fi depuse în perioada 18 - 24 noiembrie. Acestea vor fi validate la 25 noiembrie. Sesiunea electorală pentru Consiliile Regionale ale Elevilor se va desfăşura între 26 noiembrie şi 15 decembrie.

 Alegeri în Consiliul Naţional al Elevilor


 Elevii care doresc o funcţie în Consiliul Naţional al Elevilor îşi pot depune candidaturile în luna decembrie. Campania electorală va avea loc în luna ianuarie 2015, urmând ca alegerile să se desfăşoare în perioada ianuarie-februarie 2015. Consiliul Naţional al Elevilor este o structură consultativă a Ministerului Educaţiei Naţionale, fiind înfiinţat în anul 2007, în baza OMECT nr. 2782. În prezent, funcţionează în baza Regulamentului de Organizare şi Funcţionare aprobat prin OMECTS 4247/2010. Este compus din 45 de membri, 42 de preşedinţi ai Consiliilor Judeţene ale Elevilor şi trei vicepreşedinţi ai Consiliului Municipal al Elevilor Bucureşti. Actualmente, mandatul de preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor pentru perioada 2014 - 2015 este deţinut de Eduard Mititelu, preşedintle Consiliului Judeţean al Elevilor Botoşani. Consiliul Naţional al Elevilor reprezintă elevii în faţa instituţiilor şi organismelor relevante, acţionează ca organism ce sprijină toate substructurile sale şi utilizează orice modalităţi legale şi legitime pentru a-şi atinge obiectivele. Principalele direcţii ale Consiliului Naţional al Elevilor sunt reprezentarea elevilor ca beneficiari principali ai sistemului de învăţământ preuniversitar din România, participarea lor activă în procesul decizional în legătură cu toate aspectele ce ţin de învăţământul preuniversitar, supravegherea respectării şi implementării drepturilor elevilor, încurajarea schimburilor de experienţă şi a exemplelor de bune practici, sprijinirea dezvoltării tuturor substructurilor sale, susţinerea voluntariatului şi a acţiunilor pliate pe nevoile elevilor.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii