Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:55 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studenţii Universității Ovidius din Constanța analizează parametrii dezvoltării urbane durabile în cadrul proiectului Erasmus+ WAVE

ro

12 Apr, 2022 10:15 1306 Marime text
Universitatea Ovidius Constanța. foto: ZIUA de ConstanțaFacultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole (FSNSA) a Universității Ovidius din Constanța (UOC) a organizat, în perioada 8-9 aprilie 2022, o aplicație de teren interinstituțională privind dezvoltarea urbană durabilă a municipiului Constanța, ca parte a activităților de tip „laborator viu” (Living Lab) în cadrul proiectului Erasmus+ WAVE: Water Areas Vision for Europe – Integrated knowledge and visions for sustainable water landscapes in Europe (grant no. 2020-1-RO01-KA203-080122, www.wave-project.org), informează şef lucrări dr. Mirela Paraschiv, coordonatorul proiectului.

Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Universității Ovidius Constanța, la aplicaţia de teren au participat studenți de la programele de studii de licență Geografie și Geografia Turismului și masteranzi de la „Geografie aplicată și evaluarea resurselor turistice”, „Conservarea biodiversității” colegi de la Facultatea de Geografie a Universităţii din București interesați de problematica complexului lacustru Siutghiol-Tăbăcărie, sit Natura 2000, zonă de studiu în cadrul proiectului Erasmus+ WAVE.

„Am   urmărit cu precădere analiza efectelor dezvoltării urbane intense și a poluării asupra ariei protejate şi în acest sens, în cadrul unei dezbateri cu studenții și masteranzii participanți, prof. univ. dr. Cristian Iojă, președinte al Society for Urban Ecology (SURE) – South-East Europe Chapter, a subliniat necesitatea utilizării eficiente a instrumentelor de planificare urbană participativă pentru o mai bună gestiune a celor două spații acvatice urbane”, a precizat şef lucrări dr. Mirela Paraschiv.


În cadrul aplicației de teren, a avut loc și o întâlnire de lucru la stația de epurare Constanța Nord cu vizitarea spațiilor tehnice și discuții despre impactul asupra comunității locale, a turismului și mediului marin. Ulterior, din aceeași perspectivă, a fost analizată și activitatea Portului Constanța, în cadrul unei întâlniri la Compania Naţională Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța moderată de șef lucrări dr. ing. Daniyar Memedemin, FSNSA - UOC, specialist în domeniul protecției mediului și conservării biodiversității.

Suplimentar, într-o abordare complexă a procesului de dezvoltare urbană durabilă, a fost adus în discuție și patrimoniul construit al Municipiului Constanța, din perspectiva problemelor de conservare și de gestiune a acestuia, alături de inițiativele de regenerare urbană, prin intermediul unui tur ghidat realizat în zona peninsulară de Radu Niculescu, student FSNSA, anul II, specializarea Geografia Turismului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii