Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:38 24 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Și-a venit vacanța de iarnă, cu libertate limitată de interdicții

ro

23 Dec, 2020 00:00 800 Marime text

Începând de astăzi, cu o zi înainte de Ajunul Crăciunului, elevii au intrat în vacanța de iarnă, care va dura până pe 10 ianuarie, când se va face o evaluare a situației epidemiologice din țară, iar în urma rezultatelor se va decide dacă elevii se vor întoarce înapoi în bănci sau își vor continua activitatea în mediul online.
 

Încă mai există elevi constănțeni care nu pot participa la cursuri online

Debutul de an școlar 2020-2021 a fost unul cu totul bulversant, atât pentru elevi, cât și pentru profesori și părinți, care s-au văzut nevoiți să facă față unor provocări inimaginabile.
Dacă la sfârșitul semestrului al II-lea al anului școlar trecut, toată lumea spera că lucrurile se vor mai îndrepta, iar răspândirea virusului se va... tempera, din nefericire nu a fost așa. Elevii au revenit în bănci pe 14 septembrie, dar bucuria revederii cu colegii le-a fost scurtă, din cauza creșterii alarmante a numărului de îmbolnăviri. Din 9 noiembrie, elevii și-au mutat activitatea în fața calculatorului.

În tot acest timp, s-au făcut eforturi considerabile pentru ca elevii constănțeni să poată participa la cursuri, căutându-se soluții pentru achiziționarea unor device-uri cu tot cu cartele de internet. Ultima tranșă, sosită de la Ministerul Educației, prin Programul național „Școala de acasă”, avea să fie distribuită de Inspectoratul Școlar Județean Constanța în prima săptămână din această lună. Un număr de 2.640 de tablete au fost direcționate către 98 de unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică din județul Constanța (51 din mediul rural și 47 din mediul urban: 26 municipiul Constanța, 2- Eforie, 3- Cernavodă, 5- Mangalia, 7- Medgidia, 4- Năvodari).

Reamintim că la data de 9 noiembrie 2020, directorii unităților de învățământ raportau că un număr de 6.899 de elevi din învățământul de masă și 368 din învățământul special nu dețineau dispozitivele necesare accesării activităților de învățare on-line. Așadar, ceilalți elevi care încă nu au tablete așteaptă următoarea serie, care s-a promis că va ajunge la Constanța în cel mai scurt timp și, implicit, la beneficiari.


Semestrul I se va încheia pe 29 ianuarie 2021

Revenind la vacanță, trebuie precizat că luni, 11 ianuarie 2021, se reiau cursurile pentru alte trei săptămâni, după care se va intra în vacanţa intersemestrială, sâmbătă, 30 ianuarie 2021 (până duminică, 7 februarie 2021). Este primul semestru din istoria învățământului românesc post-decembrist în care nu se vor mai susține tezele.
Cât despre variantele de reîncepere a cursurilor în 2021, se fac diverse presiuni pentru ca învățământul românesc să revină în scenariul 2, hibrid, întrucât s-a constatat că elevii sunt supuși unui stres mult prea mare în sistem sincron.
Din fericire, în județul Constanța, ieri s-a înregistrat o scădere a numărului de îmbolnăviri cu SARS COV2, ceea ce ne face să sperăm că până pe 10 ianuarie 2021 situația se va îmbunătăți, iar elevii vor avea șansa la socializare cu colegii, lucru după care tânjesc cel mai mult.


Citește și:

Structura anului școlar 2020-2021 a fost lansată în dezbatere publică Când începe școala și care sunt vacanțele elevilor 

Ti-a placut articolul?

Comentarii