Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:57 23 06 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Elevul Paul Haidu-Gerea, de la Colegiul „Mircea cel Bătrân“, medaliat cu aur la Moscova (galerie foto)

ro

11 May, 2016 00:00 2205 Marime text


Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ (CNMB) Constanţa îşi sporeşte sistematic valoarea prin performanţele deosebite ale elevilor săi. Unul dintre ei, Paul Haidu-Gerea, elev în clasa a XI-a, este o mărturie fermă a calităţii învăţământului românesc de la malul mării. Performanţele acestuia, înregistrate încă din clasa a VII-a, confirmă că talentul, dublat de motivaţie, perseverenţă şi dăruire, reprezintă întotdeauna cheia succesului personal şi profesional.
 
Paul Haidu-Gerea a obţinut locul patru şi o medalie de aur la unul dintre cele mai importante concursuri mondiale din domeniul chimiei moderne, Concursul Internaţional de Chimie „Mendeleev“. Competiţia s-a desfăşurat în capitala Rusiei, Moscova, în perioada 1 - 8 mai, şi a adunat peste 140 de participanţi din 22 de ţări. România a trimis în Rusia şase dintre cei mai buni elevi la chimie, iar Paul, singurul participant din judeţul nostru, reprezintă acum nu doar mândria liceului constănţean unde învaţă, ci a întregului sistem de învăţământ românesc.
 

„Cei mai de temut adversari au fost, cu siguranţă, ruşii. Ei au fost foarte bine pregătiţi. Am avut chiar şi o problemă experimentală, care a făcut diferenţa. Această probă practică  a constat în sinteza unui complex anorganic şi analiza cantitativă a complexului. Eu cred că este destul de greu la un astfel de concurs, dar mult mai greu este să şi faci ceva acolo. Adică, mi se pare mult mai dificil decât să te califici propriu-zis“, a declarat Paul Haidu-Gerea.

 
De altfel, reţeta succesului îi este asigurată de munca asiduă pe care a depus-o în ultimii ani.
 

„Personal, pe el îl pregătesc din clasa a VII-a la chimie, m-a pus şi în dificultate, dar am reuşit să trecem împreună peste aceste momente. Acum, ne pregătim pentru un nou concurs, în luna iunie, de unde vor fi selectaţi primii patru elevi care vor participa la Olimpiada Internaţională de Chimie. Menţionez că nu ne-am pregătit special pentru acest concurs, dar el a muncit şi şi-a dorit foarte mult. Mă bucur mult că şi-a îndeplinit acest obiectiv“, a precizat profesoara de chimie a elevului, Monica  Dumitru.

 
Tânărul spune că pasiunea pentru chimie o are din totdeauna, dar a descoperit-o în şcoala generală, atunci când a început să studieze chimia. Pe măsură ce trecea timpul, se îndrăgostea tot mai mult de această materie şi era tot mai curios să descopere tainele ascunse ale chimiei. Astfel, tânărul a reuşit să-şi treacă în palmares mai multe medalii obţinute la competiţii naţionale şi internaţionale. Spre exemplu, anul trecut, elevul de 17 ani a obţinut o medalie de bronz la Olimpiada Europeană de Ştiinţe, o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie şi o medalie de argint la Concursul Internaţional de Chimie „Mendeleev“. Aşadar, medalia obţinută anul acesta este deja a patra cu care tânărul a fost recompensat.


 
Următorul vis al elevului constănţean este să cucerească medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Chimie, competiţia supremă din domeniu. De asemenea, tânărul visează să predea chimia într-o universitate de prestigiu şi altor tineri pasionaţi de această materie, dar şi să-şi continue studiile în Statele Unite ale Americii.
 
Tânărul nu este nici singurul, nici primul premiant la chimie al Colegiului Naţional „Mircea Cel Bătrân“. Instituţia se poate lăuda cu mai mulţi elevi care au obţinut rezultate spectaculoase la diverse competiţii naţionale şi internaţionale din domeniu.

Ti-a placut articolul?

Comentarii