Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:56 19 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programa pentru examenele naționale, publicată în Monitorul Oficial 125bis „Sunt chiar mai puține modificări decât anul trecut, când s-a stat doar câteva luni în online, nu un an!” (Document)

ro

09 Feb, 2021 00:00 2180 Marime text

Așteptată cu maxim interes de absolvenții claselor a VIII-a, respectiv a XII-a, programa de examen pentru vara 2021 nu mai este atât de... „subțiată” precum cea de anul trecut.


Publicată în Monitorul Oficial 125bis de vineri, 5 februarie 2021, programa pentru Evaluare Națională și Bacalaureat a fost simplificată pe alocuri, dar nu într-atât pe cât părea că se promisese la un moment dat, în sensul că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, afirmase că „vor fi puternic adaptate” noii situații create de învățământul online

La limba română, chiar dacă nu s-a scos textul dramatic, așa cum solicitase Federația Părinților, au fost eliminate propozițiile subordonate circumstanțiale, de scop, condiționala, concesiva, consecutiva, compunerea cuvintelor etc.

La Matematică, față de varianta din februarie 2020, printre altele, au dispărut: Utilizarea proprietăților cercului în rezolvarea de probleme; scrierea în baza 2 (fără operaţii), Fracţii algebrice; operaţii cu acestea (adunare, scădere, înmulţire, împărţire, ridicare la putere); Ecuaţii de forma ax2 + bx + c = 0, unde a, b, c ∈ R; ● Funcţii definite pe mulţimi finite, exprimate cu ajutorul unor diagrame, tabele, formule; graficul
unei funcţii, reprezentarea geometrică a graficului unor funcţii numerice; Funcţii de forma f:D -> R , f(x) = ax + b. unde a şi b sunt numere reale şi D este o mulţime finită de numere reale sau un interval nedegenerat; interpretare geometrică; lecturi grafice; coarde şi arce în cerc, proprietăţi: la arce congruente corespund coarde congruente şi reciproc, diametrul perpendicular pe o coardă, arce cuprinse între coarde paralele, coarde egal depărtate de centru; tangente dintr-un punct exterior la un cerc.
La subdomeniul Corpuri geometrice, au fost scoase cilindru circular drept; con circular drept, hexagon regulat, trunchi de piramidă regulată, trunchi de con circular drept; Sfera: arie, volum.S-a introdus Funcţii de forma f:R -> R , f(x) = ax + b. unde a şi b sunt numere reale, graficul acestor funcţii, reprezentarea şi interpretare geometrică a graficului acestor funcţii, lecturi grafice.

În ceea ce privește programa pentru Bacalaureat 2021, la Limba și Literatura Română, profil real și profil tehnologic, au fost eliminați doi autori canonici, față de programa de anul trecut: Eugen Lovinescu și Titu Maiorescu. În rest, la nivelul conținuturilor programa din 2021 este aproape identică cu cea din 2020.

La începutul săptămânii viitoare sunt așteptate testele pentru antrenamente.

În urma consultării cu profesorii meditatori, marea majoritate a părinților interesați de examenele naționale din această vară afirmă că „sunt chiar mai puține modificări decât anul trecut, când s-a stat doar câteva luni în online, nu un an!”.


Citește și:

Simulările Evaluării Naționale și Bacalaureatului ar putea oferi răspuns la întrebarea: Ce materie trebuie eliminată din programa de examen?
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii