Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:00 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A început cu dreptul Prima zi a Bacalaureatului, fără incidente sau fraude şi cu subiecte uşoare

ro

09 Jun, 2015 00:00 1492 Marime text

Prima sesiune a Bacalaureatului 2015 a început, ieri, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probă care va dura până pe 10 iunie. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, 5.266 de candidaţi susţin, în cele 51 de centre de examen (26 în municipiu, 25 în judeţ), prima probă din cadrul examenului de Bacalaureat. Probele scrise se vor susţine între 29 iunie şi 3 iulie.

Tinerii constănţeni din clasa a XII-a care au susţinut, ieri, proba orală la limba şi literatura română, susţin că subiectele au fost uşoare. „Credeam că va fi mai greu, dar a fost bine“, ne-a declarat o elevă de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“. Un elev de la aceeaşi unitate şcolară ne-a povestit că la al doilea subiect a vorbit despre frică, iar un alt tânăr, de la Liceul Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii, ne-a mărturisit: „Nu m-am aşteptat să fie atât de simplu. Am primit un text necunoscut, cu mai multe cerinţe. La al doilea subiect, am vorbit despre importanţa lecturii“.

Subiectele au fost elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare din subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Proba orală de limba română a cuprins două subiecte. Primul a constat într-un text la prima vedere, pe baza căruia elevii au avut de rezolvat mai multe cerinţe. Astfel, candidaţii au răspuns la întrebările: „Cine este receptorul textului?“, „Care este tipul textului?“, „În ce stil funcţional poate fi încadrat textul?“, „Ce idei importante reies din text?“. La cel de-al doilea subiect, elevii şi-au argumentat părerea cu privire la subiecte precum: creaţie versus vis, influenţa mediului asupra unei persoane, rolul confesiunii, călătorii, critici, scriitori, importanţa locurilor tradiţionale, importanţa prieteniei, frică, istorie, iubirea la adolescenţi sau importanţa lecturii. „Prima zi a Bacalaureatului a decurs fără incidente. Niciun elev nu a fost eliminat din examen“, a declarat inspectorul şcolar Cristina Ivan.

Peste 6.000 de candidaţi constănţeni, în examen

Pentru sesiunea iunie - iulie a examenului de Bacalaureat, la nivelul judeţului Constanţa s-au înscris 6.492 de candidaţi, dintre care 5.210 absolvenţi din promoţia curentă şi 1.282 din seriile anterioare. În acest sens, pentru susţinerea probelor scrise, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a desemnat 20 de centre de examen - 13 în municipiul Constanţa şi şapte în judeţ.

Când au loc următoarele probe

Următoarea probă, constând în evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B), este programată pentru perioada 10 - 12 iunie. Între 15 şi 19 iunie, se va desfăşura proba D - evaluarea competenţelor digitale, iar între 22 şi 26 iunie, va avea loc proba C - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Prima probă scrisă, cea la Limba şi literatura română, este programată pentru data de 29 iunie. Proba scrisă la limba şi literatura maternă se va desfăşura pe 30 iunie. Va urma, pe 1 iulie, proba obligatorie a profilului, iar pe 3 iulie, proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate pe data de 6 iulie, până la ora 12.00. În aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00, elevii pot depune contestaţii. Acestea vor fi soluţionate între 7 şi 9 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe data de 10 iulie. Cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului 2015 începe la 13 iulie şi se va încheia pe 3 septembrie. Înscrierile se desfăşoară între 13 şi 17 iulie.

Centrele de examinare, păzite de poliţişti

Pe durata desfăşurării examenelor naţionale de Bacalaureat, 88 de poliţişti constănţeni vor acţiona, zilnic, suplimentar faţă de activităţile dispozitivelor curente din teren. Din totalul efectivelor suplimentare care asigură măsurile de ordine în zona unităţilor de învăţământ, 60 de poliţişti sunt de la structurile de ordine publică, 11 sunt poliţişti de la rutieră, restul fiind de la alte structuri. Echipajele din teren vor acţiona pentru a depista şi a lua măsurile legale faţă de persoanele care, prin comportamentul sau activităţile pe care le desfăşoară, afectează climatul de siguranţă publică. În acest sens, centrele de examinare sunt incluse în itinerariile de patrulare ale poliţiştilor. De asemenea, poliţiştii rutieri vor acţiona pentru fluidizarea traficului rutier şi pentru prevenirea accidentelor rutiere şi a ambuteiajelor.
 
Citeşte şi

A început prima sesiune a Bacalaureatului 2015
Ce subiecte au primit elevii constănţeni la proba orală de limbă română (galerie foto)

Bacalaureat 2015: La proba orală de limba română elevii au vorbit despre frică, prietenie, lectură

88 de poliţişti supraveghează Centrele de examinare pentru Bacalaureat în judeţul Constanţa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii