Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:37 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premiera unui spectacol-manifest, oferit de liceenii de la Colegiul de Artă. Laitmotivul - „Drogul ucide!“ (galerie foto)

ro

13 Oct, 2018 00:00 3069 Marime text
Zilele acestea, s-a vorbit intens despre un nou drog care face ravagii în rândul tinerilor și care a fost sugestiv intitulat „Zombie“. Departe de a fi o noutate, mai ales că specialiștii sunt de părere că nu are un conținut de substanțe psihoactive nou, consumul de droguri își găsește adepți în rândul unei categorii considerate vulnerabile și care încearcă să se mintă că îi va fi bine, poate chiar și mai bine.
 
Nu întâmplător, ieri, pe scena Centrului de Tineret „Jean Constantin“, 18 liceeni de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din Constanța au oferit, în premieră, un spectacol-manifest, în fapt, o serie de monologuri având ca laitmotiv „Drogul ucide!“.
 
Timp de două săptămâni, cei 18 elevi din clasele a X-a, a XI-a și a XII-a, specializarea Actorie, au repetat împreună cu actorul Dan Cojocaru și cu sprijinul lect. univ. Dana Trifan Enache. Aceasta a fost considerată ca fiind prima întâlnire din cadrul proiectului cultural educativ și de educație juridică „Themis, drumul către umanitate”.
 

Au construit situații de viață

 
Ieri, Dan Cojocaru, șef serviciu în cadrul Centrului cultural „Teodor Burada“, ne povestea că în urma unei întâlniri cu președintele Tribunalului din Constanța, Teodor Viorel Gheorghe, s-a înfiripat ideea creării unei întâlniri pe tema educației juridice, adresată în special elevilor din învățământul preuniversitar. „Atunci mi-am dat seama că cel mai lesne pot ajunge la tineri prin arta spectacolului. Și pentru că aveam deja experiența lucrului cu elevii de la Colegiul de Artă - și mi-a plăcut -, am avut o discuție cu ei și s-a născut acest spectacol interactiv, spectacol de teatru-multimedia. În care am trecut și la zona de proiecție și au rămas foarte impresionați când s-au văzut pe un ecran de dimensiuni fabuloase. Astfel mesajul ajunge cu totul altfel.
Am construit situații de viață în care ne-am întrebat cum ar putea să ajungă un tânăr să devină consumator de droguri? Ce l-a determinat să facă lucrul acesta? Și am început să descoperim situații de genul părinți despărțiți, altul provenind dintr-o familie foarte bogată, în care avea de toate, dar a dorit să mai încerce și altceva.
Și, astfel, tinerii au încercat să se substituie celor care probabil au trăit aceste experiențe, care vin din viață, din ce am descoperit împreună, din ce am căutat, din formarea pe care ne-am făcut-o. După care eu, din punct de vedere regizoral, am încercat să găsesc motivațiile care să ne lege de spectator. Și m-am gândit să-i provocăm. Fiecare dintre acești elevi vine și își spune povestea și la un moment dat am construit scenariul în așa fel încât se vor ridica și din sală să vină să spună povestea. Până la urmă primul pas în rezolvarea unei probleme este să recunoști că o ai. Și atunci îi provocăm. Am reușit astfel să aducem mai multe școli laolaltă și elevilor le oferim astfel posibilitatea de a comunica între ei“.
 
Ieri, am asistat la încercarea unor tineri aspiranți la titlul de actor de a transmite, de pe scenă, un mesaj extrem de grav, acela că „Drogul ucide!“, chiar și în variantă hip-hop sau versuri compoziții proprii, duse la extremul morbid, doar-doar publicul va rezona împotriva nenorocirii care îl paște, perfid.
 
Spectacolul-manifest a fost urmat de o punere în temă cu privire la legislația ce privește consumul de droguri, oferită de președintele Tribunalului Constanța, Teodor Viorel Gheorghe, iar vicepreședintele Tribunalului Constanța, Cristina-Ramona Duță, le-a vorbit despre frumusețea profesiei de magistrat.
De asemenea, au mai participat comisarul-șef al Centrului Regional de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța - Marius Cristian Oprișan și Elena Mircea, asistent social.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii