Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:43 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Petreceri stropite cu alcool şi dezmăţ Balurile bobocilor sau cum tinerii constănţeni păşesc cu stângul în viaţa de adult (galerie foto)

ro

17 Oct, 2014 00:00 7481 Marime text
Pentru elevii de clasa a IX-a, prima petrecere importantă din perioada liceului este balul bobocilor. Dacă în anii trecuţi, balurile bobocilor erau un prilej de bucurie pentru liceele care le organizau, fiind presărate cu momente artistice, în ultimii ani, petrecerile tinerilor sunt stropite din plin cu alcool. Mai mult decât atât, cluburile unde se distrează elevii nu se jenează să le vândă băuturi alcoolice petrecăreţilor, deşi aceştia sunt minori.

La sfârşitul săptămânii trecute, trei adolescenţi (o fată şi doi băieţi) din Constanţa au ajuns de la bal la spital. Toţi au consumat băuturi alcoolice în exces şi nu s-au mai putut ţine pe picioare. În timp ce unul a căzut pe iarbă şi a fost găsit de nişte trecători, un alt elev zăcea pe un baldachin aflat pe plajă. În aceste condiţii, ne întrebăm dacă avem oare o lege care prevede vânzarea băuturilor alcoolice minorilor. Avem, desigur, dar mai importante sunt dorinţa patronilor de cluburi de a-şi suplimenta veniturile, precum şi relaţiile de amiciţie ale acestora cu autorităţile competente să aplice legea. De ce însă în alte ţări se poate, dar la noi nu? Spre exemplu, în majoritatea statelor din America, vârsta legală de consum al alcoolului este 21 de ani. Mai mult, în Afganistan, Iran şi Arabia Saudită, alcoolul este interzis!

ISJ Constanţă dă vina pe organizatori şi pe părinţi

Referitor la incidentul de sâmbătă, 11 octombrie, când trei elevi din Constanţa au ajuns la spital în comă alcoolică, în urma participării la un bal al bobocilor, ISJ face următoarea precizare: „Evenimentul nu a fost organizat de vreun liceu din Constanţa, iar directorii şi cadrele didactice nu s-au implicat în organizarea şi desfăşurarea acestuia. Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa s-a delimitat categoric faţă de persoanele sau societăţile care organizează aceste baluri, a interzis promovarea lor şi comercializarea de bilete în liceele constănţene. Părinţii sunt responsabili pentru implicarea și participarea elevilor la astfel de evenimente“. „Datoria noastră este de a-i determina pe părinţi să conştientizeze riscurile la care se expun copiii dânşilor, participând la asemenea evenimente, organizate de diverse firme şi anunţate pe site-uri de socializare“, a declarat inspectorul şcolar general, prof. dr. Răducu Popescu. Conducerea Colegiului Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu“, de unde provenea eleva care a ajuns la spital, a discutat cu părinţii acesteia, Consiliul Profesorilor propunând ca ea să fie sancţionată disciplinar cu mustrare scrisă. Şi cazurile celorlalţi elevi sunt analizate de conducerile unităţilor şcolare de unde provin aceştia.

Evenimentele „Toamna Bobocilor“, organizate de Sensation Media Group

Imediat după incidentul amintit, Sensation Media Group, cea care organizează evenimentele intitulate „Toamna Bobocilor“, a emis un comunicat de presă. „Suntem o companie de evenimente ce îşi doreşte să creeze evenimente frumoase în care tinerii să se simtă bine şi să îşi petreacă timpul într-o companie plăcută. Faptul că, la unul dintre evenimentele organizate de noi, câţiva tineri au exagerat şi nu şi-au cunoscut limitele ne doare. Ne dorim ca, pe viitor, tinerii să fie atenţi şi să decidă singuri ce este mai bine pentru ei. E dureros să ştim că la evenimentele noastre se întâmplă astfel de lucruri. Totuşi, trebuie avut în vedere faptul că Sensation Media Group îşi poate asuma responsabilitatea pentru acţiunile întreprinse de artiştii colaboratori şi de reuşita evenimentului. În atribuţiile Sensation Media Group intră doar buna desfăşurare a artiştilor ce prestează pe scenă şi promovarea evenimentului, dar nu şi consumaţia făcută de tineri în locaţia unde se desfăşoară evenimentul, în statutul firmei noastre nefiind prevăzută comercializarea de produse. De asemenea, este necesar să înţelegem că evenimentul «Toamna bobocilor» este un proiect naţional destinat celor ce trec într-o nouă etapă şi nu este legat în niciun fel de vreun liceu sau de vreo facultate anume“, a transmis conducerea companiei care a organizat petrecerea.

Balurile continuă

Următorul bal al bobocilor va avea loc chiar în această seară, la Crema Summer Club. Invitatul special al evenimentului este trupa CTC - Doc, Deliric şi Vlad Dobrescu. De asemenea, pe data de 24 octombrie, în Club Luv Constanţa se vor distra elevii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu“. Alături de tineri se va afla un artist cunoscut al momentului, Maximilian. De asemenea, elevii Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ (CNMB) vor petrece la balul bobocilor pe 25 octombrie, în Club EGO, alături de Anda Adam. Acest proiect este susţinut atât de conducerea colegiului, cât şi de Consiliul Părinţilor, fiind realizat de Consiliul Elevilor CNMB.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii