Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:11 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe urmele lui Eminescu Ziua Culturii Naționale, marcată la Colegiul Național Militar "Alexandru Ioan Cuza" Constanța (GALERIE FOTO)

ro

15 Jan, 2022 15:37 1539 Marime text

15 ianuarie 2011 – primul an în care a fost serbată Ziua Culturii Naționale.


Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie  — Ziua Culturii Naționale a fost semnat la 6 decembrie 2010,  iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în MO 831 din 13 decembrie 2010.


Ziua Culturii Naționale are scopul de a promova cultura, arta, și efortul academic.


Data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850 - 1889)., 15 ianuarie, a fost aleasă ca zi a Culturii Naţionale.


Ziua națională este o zi de sărbătoare (zi nelucrătoare) stabilită în mod oficial pentru cinstirea unui eveniment important din istoria unui stat. Aceasta poate fi simbolizată prin data zilei de independență, de a deveni o republică sau o dată semnificativă pentru un sfânt patron sau un conducător (ziua de naștere, aderare, îndepărtare etc.), conform wikipedia.


Poetul Mihai Eminescu este celebrat an de an cu ocazia acestei zile naționale. Românii din lumea întreagă își amintesc de cel pe care l-au studiat în școală, cel care a creat poezii cu tâlc care au trecut testul timpului, fiind trăite adesea de mulți dintre noi.
 

Dintre cele mai cunoscute opere ale poetului, am ales „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie“, pe care a publicat-o la vârsta de 17 ani, pe data de 2 aprilie 1967, pe vremea când nu avea idee ce îi va rezerva viitorul.


Elevii Colegiului Național Militar Constanța au marcat această zi prin activități de tip dezbatere și joc interactiv



Postarea de pe pagina de Facebook a Colegiului Național Militar "Alexandru Ioan Cuza" Constanța



Pe urmele lui Eminescu


„Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și de imagini, din care vei întocmi înțelesul și filozofia vieții.” M. Eminescu



Sărbătoarea versului românesc a fost marcată de elevii claselor a X-a D și a XI-a C, coordonați de doamnele profesoare prof. Geanina Roșu și prof. dr. Mirela Dumitru-Savin, prin activități de tip dezbatere și joc interactiv. Cuvântul, sunetul și culoarea au adus opera eminesciană aproape de sufletele elevilor.



Sub auspiciul sintagmei „Fără Eminescu am fi mai săraci” elevii clasei a IX-A B, îndrumați de doamna profesoară de limba și literatura română, prof. dr. Mihaela Matache și doamna bibliotecară Daniela Ivanciu, l-au sărbătorit pe Mihai Eminescu, prin participarea la o dezbatere pe tema rolului poetului național în cultura națională și universală.




Sursa foto: Facebook/ Colegiul Național Militar "Alexandru Ioan Cuza" Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii