Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:35 18 08 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentul a instituit, ieri, Ziua matematicii, informaticii şi științelor naturii „E nevoie de tineri care să fie atrași către cariere în acest domeniu”

ro

18 Mar, 2021 00:00 1103 Marime text
  • Deputatul USR Iulian Bulai s-a opus acestei instituiri

După ce, pe 3 martie, făcuse parte din agenda proiectelor de legi supuse aprobării Parlamentului, dar nu a mai apucat să fie votată, fiind situată pe poziția 29 (din 36), ieri, cu 280 de voturi pentru, patru abțineri și un Nu din partea deputatului Iulian Bulai, a fost adoptat Proiectul de Lege privind instituirea zilei de 10 Ianuarie – Ziua matematicii, informaticii şi științelor naturii.

Potrivit expunerii de motive, pe 10 ianuarie 1906 s-a născut academicianul Grigore Constantin Moisil, personalitate care şi-a pus amprenta asupra dezvoltării matematicii românești şi care a fost cel mai important pionier al informaticii în România şi unul dintre cei mai importanți teoreticieni ai informaticii din lume.

Varujan Pambuccian, inițiator al proiectului, a declarat că instituirea Zilei Matematicii, Informaticii şi Științelor naturii are, în primul rând, rolul de a atrage atenția populației, dar mai ales a tinerilor, care îşi pot dezvolta calificări şi cariere în acest domeniu.
După aceea, trebuie să venim cu legislația care să le asigure acestor oameni posibilitatea de a avea o carieră în România, de a avea produse de proprietate intelectuală create în România, în zona științifică şi tehnologică”, a precizat Pambuccian.

Proiectul de lege prevede că: „Sărbătorirea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii poate fi organizată de către Academia Română, instituţiile de cercetare, instituţiile de învăţământ, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice, prin organizarea şi/sau participarea la programe şi manifestări ştiinţifice, culturale, educative, artistice, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii”.

Conform acestuia, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.
Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, în calitate de servicii publice, vor include în programul zilei emisiuni ori aspecte de la manifestările ocazionate de sărbătorirea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii”, mai stipulează proiectul.


Citește și:

14 martie – Ziua Internațională a Matematicii: Rolul central al matematicii în viața noastră, pe ordinea de zi a politicienilor
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii