Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:02 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Locuri mai multe pentru studenti

ro

06 Mar, 2004 00:00 1486 Marime text

Universitatea "Ovidius" se pregateste examene de admitere

Ponderea va fi pentru specializarile de la invatamantul de lunga durata-zi * Taxele de scolarizare si de concurs vor fi aproximativ aceleasi ca cele de anul trecut * Inscrierile se vor derula intre 8-15 iulie pentru specializarile la care selectia se face prin concurs * In cazul facultatilor care organizeaza concurs de dosare, candidatii se pot inscrie pana pe 19 iulie * Probele vor fi sustinute in perioada 17-26 iulie * Sesiunea din toamna va avea loc in cazul in care vor ramane locuri neocupate

Pentru examenul de admitere din vara, Universitatea "Ovidius" din Constanta a propus Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului aprobarea a aproximativ 5.000 de locuri cu taxa si subventionate pentru invatamantul de lunga durata, scurta durata, la distanta si cu frecventa redusa. Conducerea universitatii a inaintat propunerea la inceputul acestei saptamani, numarul de locuri pentru anul universitar 2004/2005 fiind mai mare comparativ cu cel de anul trecut. Mai exact, pentru cele cincisprezece facultati de la invatamantul de lunga durata-zi au fost propuse 1500 de locuri subventionate de la bugetul de stat si 2045 cu taxa, fata de 1045 de locuri subventionate si 1861 cu taxa, cat au fost aprobate de MECT anul trecut. Pentru cele sapte facultati si cele doua colegii care organizeaza cursuri pentru invatamantul universitar de scurta durata, institutia constanteana a solicitat ministerului de resort aprobarea unui numar de 450 de locuri fara taxa si 545 cu taxa. De asemenea, pentru sectiile de la invatamantul la distanta (ID) din cadrul Facultatii de Matematica si al Facultatii de Stiinte Economice se intentioneaza scoaterea la concurs a 510 locuri nesubventionate. La cele sase facultati, respectiv cea de Litere, Istorie, Drept, Stiinte ale Naturii si Stiinte Agricole, Mecanica si Psihologie, candidatii vor concura pentru 730 de locuri cu taxa.

Examene in luna iulie

Senatul institutiei constantene a elaborat si graficul desfasurarii concursului de admitere in prima sesiune. Astfel, in perioada 8-15 iulie, absolventii de liceu vor putea depune dosarele pentru specializarile care organizeaza admitere cu probe scrise sau orale, iar pentru facultatile unde se desfasoara concurs de dosare, candidatii se pot inscrie pana pe 19 iulie. In primele zile ale concursului de admitere, respectiv 17-18 iulie, se vor da probele eliminatorii, iar pana pe 26 iulie vor fi sustinute examenele scrise. In ceea ce priveste taxa de concurs, aceasta nu a suferit modificari majore, candidatii urmand sa plateasca intre 500.000 si 600.000 de lei, in functie de numarul de probe pe care le vor sustine. Rectorul universitatii, Adrian Bavaru, a tinut sa precizeze ca situatia este asemanatoare in cazul taxelor de scolarizare, singura diferenta fiind ca, din acest an, studentii vor achita taxele in functie de valoarea monedei euro. In cazul in care nu vor fi ocupate toate locurile in prima sesiune, Universitatea "Ovidius" va organiza in luna septembrie noi examene de admitere. "Sesiunea din toamna va avea loc dupa 6 septembrie, adica dupa finalizarea examenului de bacalaureat. In aceeasi perioada se va derula si admiterea pentru specializarile postuniversitare, respectiv studii aprofundate si master", a explicat rectorul. In cursul acestei luni va fi definitivat si regulamentul de desfasurare a examenelor de admitere. Reprezentantii universitatii de stat au declarat ca regulamentul nu va suferi decat mici modificari. Admiterea se va face fie prin examen scris sau oral, fie prin concurs de dosare, in functie de facultati si de specializari. Mediile generale de selectie a candidatilor vor fi calculate pe baza celei de la bacalaureat, a notelor obtinute la probe, acolo unde este cazul, a mediilor anuale din liceu obtinute la unele discipline si a mediei de absolvire a liceului.

Specializari noi la Medicina

In acest an vor fi derulate examene la cateva noi specializari aprobate de Consiliul National de Evaluare si Acreditare, la care se vor adauga alte trei, ale caror dosare sunt analizate in acest moment de forurile superioare. Printre noile specializari se numara cele de Moase si de Asistenti medicali de la Facultatea de Medicina, durata de studii in ambele cazuri fiind de patru ani la invatamantul de zi. Cele trei specializari pentru care institutia constanteana asteapta aprobarea pentru organizarea concursului de admitere sunt: Electronica, Teologie si patrimoniu si Inginerie electronica in domeniu petrochimiei. Tot in acest an se vor sustine examene pentru specializarile Filologie clasica si Limbi balcanice, pentru care admiterea are loc din doi in doi ani. Pentru prima oara, in acest an, candidatii de la specializarea de Jurnalism vor sustine doua probe orale, respectiv limbi moderne si limba si literatura romana. Anul trecut, absolventii de liceu dadeau o proba orala eliminatorie la limba engleza sau franceza, dupa care sustineau un test scris la limba si literatura romana. Toate informatiile cu privire la numarul de locuri scoase la concurs de Universitatea "Ovidius", precum si regulamentul de organizare vor fi publicate pe site-ul oficial al institutiei, dupa ce MECT va trimite rezultatele propunerilor.

Profesorii, fara vacanta

Rectorul Adrian Bavaru s-a declarat nemultumit de faptul ca examenul de bacalaureat se sustine abia la sfarsitul lunii iulie, ceea ce obliga universitatile sa organizeze admiterea in lunile august si septembrie. "Am inaintat ministrului Educatiei, Alexandru Athanasiu, scrisori din partea Consiliului Rectorilor prin care solicitam regandirea calendarului examenului de bacalaureat. Personalul din invatamantul superior nu poate beneficia de concediu pe timpul verii pentru ca este implicat in aceste examene, iar in luna septembrie incepem activitatea institutiei. Cererile noastre nu au fost luate insa in considerare nici de vechea conducere a ministerului", a conchis Adrian Bavaru. La randul sau, prorectorul Victor Ciupina a explicat ca MECT nu poate aproba un numar foarte mare de locuri fara taxa deoarece nu exista fonduri. "In ultimii ani, numarul studentilor a crescut de trei ori, ajungandu-se la aproape 750.000 de cursanti la nivel national. MECT nu poate subventiona decat locurile pentru cel mult 75.000 de studenti". Pentru anul acesta, senatul universitatii isi propune continuarea investitiilor pentru dezvoltarea dotarii, in principal cea din laboratoare, precum si selectionarea unui personal didactic cat mai bine pregatit.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii