Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:46 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Istoria și civilizația tătarilor”, o nouă etapă în cunoașterea trecutului tătarilor din România

ro

04 Oct, 2014 00:00 3250 Marime text
Pentru prima dată în istoria comunității tătare din România, la Universitatea „Ovidius” din Constanța se va susține anul acesta un curs dedicat „istoriei și civilizației tătarilor”. Este un proiect derulat de universitatea constănțeană în colaborare cu Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România. Cursul se va desfășura pe parcursul anului universitar 2014 - 2015 și va fi susținut de drd. Metin Omer, membru al comunității tătare, el studiind în prezent la Universitatea Hacetteppe din Ankara. Așa cum a anunțat și tânărul pedagog, cursul are trei obiective: fixarea unor repere cronologice, evoluția culturală a comunității și prezentarea unor evenimente semnificative din istoria tătarilor. Se va pune accent, așa cum a spus drd. Metin Omer la deschiderea oficială a cursului, pe formula teoretică, dar și pe cea practică, în cadrul cursului fiind programate mai multe vizite în comunități de tătari din Dobrogea, în locuri importante pentru istoria acestei etnii. De asemenea, un loc aparte îl vor avea discuțiile referitoare la tătarii din România.

Deschiderea oficială a cursului a avut loc vineri, într-o zi importantă pentru credincioșii musulmani. Vineri a fost Arife sau ajunul sărbătorii de Kurban Bayram. În traducere din limba arabă, „arife” înseamnă cunoaștere, știință. „Faptul că deschiderea oficială a cursului are loc în această zi va reprezenta poate o nouă etapă în cunoașterea istoriei comunității tătare din România”, a spus drd. Metin Omer. O altă coincidență scoasă în evidență este împlinirea, anul acesta, a 100 de ani de la trecerea în neființă a marelui pedagog tătar Ismail Gaspirali.

„Metin Omer este un tânăr de bază al comunității noastre și suntem mândri de el. Sper ca acest curs să clarifice multe aspecte ce țin de istoria tătarilor. Deși până acum nu s-a gândit nimeni la un astfel de proiect, suntem bucuroși că astăzi, aici, noi luăm parte la un moment deosebit de important pentru viitorul comunității noastre. Mulțumim pe această cale domnului Florin Anghel, care a fost inițiatorul acestui proiect, domnului decan Emanuel Plopeanu, Universității „Ovidius”, care este mereu alături de noi în derularea unor proiecte de anvergură”, a declarat președintele UDTTMR, Gelil Eserghep.

Conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius”, a salutat și el derularea acestui proiect la instituția constănțeană, în colaborare cu UDTTMR, manifestându-și convingerea că acest demers va fi unul de succes atât în rândul comunității tătare, cât și în rândul populației majoritare.

Cursul se va ține săptămânal, în fiecare zi de vineri, între orele 16.00 şi 18,00, la Universitatea „Ovidius” (Campus). Până în prezent s-au înregistrat peste 120 de înscrieri.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii