Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:32 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria României în mintea generaţiei viitorului. „Dacă înţelegem ceea ce s-a întâmplat, ştim să «cârmuim» viitorul pe drumul, sperăm noi, cel bun“

ro

08 May, 2018 00:00 2407 Marime text
Ziua de 9 Mai are o semnificaţie extrem de importantă pentru istoria românilor, întrucât, în trei ani diferiţi, au avut loc: Proclamarea Independenţei României - 1877, sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa sau Ziua Victoriei împotriva Fascismului - 1945 şi Ziua Europei Unite - 1950. Surprinzător, Guvernul României nu a luat în calcul şi această zi ca pe una de... liber de la muncă.
 
Ieri, în superba sală „Adrian Rădulescu“, de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, dr. Lavinia Dumitraşcu a lansat invitaţia de a marca această zi cum se cuvine alături de elevi, generaţia de mâine care trebuie să-şi cunoască trecutul pentru a nu-şi pierde rădăcinile.
De fapt, ce reprezintă istoria pentru o elevă precum Cosmina Spânoche, în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Constantin Brătescu“, care îşi doreşte să devină, la toamnă, studentă la Universitatea din Bucureşti, la Facultatea de Limbă şi Literatură Străină? „Istoria României reprezintă şi viitorul României. Pentru că totul este întrepătruns, pentru că totul are o cauză şi un efect. Şi dacă ştim să înţelegem ceea ce s-a întâmplat, ştim automat şi să «cârmuim» viitorul pe drumul, sperăm noi, cel bun“.
 
Mai foloseşte istoria unei generaţii acaparate de tehnologia viitorului? Cu această întrebare l-am provocat pe noul director al MINAC, dr. Sorin Marcel Colesniuc: „Da, foloseşte, pentru păstrarea tradiţiei, a obiceiurilor, a identităţii naţionale. Cum spunea marele istoric Nicolae Iorga, dacă nu ne cunoaştem istoria e ca şi cum nu ne-am cunoaşte părinţii. Elevii trebuie să cunoască istoria ţării în care s-au născut, trebuie să cunoască momentele importante din istoria românilor, iar ziua de 9 Mai este una cu triplă semnificaţie pentru noi, românii. 9 Mai reprezintă una dintre cele mai importante zile din istoria românilor, este ziua în care, în anul 1877, în Parlamentul României, a fost declarată independenţa. Suntem în anul Centenarului, iar muzeul are o serie de evenimente organizate pe parcursul acestui an. Prin activitatea de astăzi, desfăşurată cu elevi ai instituţiilor de învăţământ din Constanţa, noi marcăm independenţa ţării, dar şi Ziua Europei - 9 mai 1950, precum şi ziua victoriei la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când s-a semnat actul prin care Germania a capitulat“.
 
Dr. Lavinia Dumitraşcu, care are experienţa evenimentelor organizate cu copiii, consideră că „elevii pe care altădată îi aduceai mai mult cu forţa acum îşi exprimă dorinţa să vină singuri. Şi vă ofer exemplul copiilor de la Pantelimon, unde doamna învăţătoare Boier Siminica a ieşit la pensie şi un an aproape nu i-am mai avut pe aici. Au venit cu prilejul «Şcolii Altfel» să viziteze muzeul şi au jucat un joc popular în hol, prin care mi-au demonstrat că le este drag muzeul. Acum au fost pregătiţi cât s-a putut şi au revenit, în speranţa că vom găsi pe cineva care să continue să-i pregătească cu aceeaşi educaţie de super bun-simţ.
 
Pentru prima dată, avem şi copii de la Şcoala nr. 38. Ei au venit tot în vizită la muzeu şi sunt încântaţi să participe la activitate. De asemenea, participă şi copiii de la Şcoala nr. 22, care sunt doar clasa pregătitoare, şi să-i vedeţi cum se descurcă. Ei sunt pentru prima dată implicaţi, dar, fără îndoială, vor reveni. Copiii sunt vrăjiţi, când intră în sala «Adrian Rădulescu», de pictura superbă de pe pereţi. Şi am observat că şi între cei care vor susţine discursuri - Ioana Postolici, Cosmina Spânoche, Nicoleta Grădinaru, Luana Babu, de la Valu lui Traian, Elena Moroianu - sunt copii care îşi doresc să vină. Asta am reuşit noi, să îi atragem aşa încât să nu mai fie forţaţi să participe“.
 

„Astăzi celebrăm, de fapt, libertatea, pacea şi prietenia“

 
Din dorinţa de a sintetiza pe înţelesul copiilor prezenţi în sală semnificaţia covârşitoare a zilei de 9 Mai, dr. Dorin Popescu, preşedintele Asociaţiei Culturale „Casa Mării Negre“, le-a structurat cele trei evenimente ce marchează această dată istorică într-un mod cât se poate de onest.
 
„Trei idei majore fac ca ziua de astăzi să fie cu totul şi cu totul diferită faţă de toate zilele care au fost până acum. Celebrând Independenţa, Ziua Victoriei şi Ziua Europei, noi celebrăm cele mai semnificative bucurii din viaţa unui om. Prima bucurie, esenţială pentru omenire, este LIBERTATEA, obţinută de Ziua Independenţei. Libertatea de a gândi, de a-ţi exprima opţiunile, de a fi altfel decât vor pentru voi învăţătorii, profesorii, părinţii, preşedinţii, premierii, directorii. Libertatea de a fi aşa cum crezi tu că trebuie să fii.
 
Celebrăm PACEA, sinonimă cu Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial. Oamenii nu fac nimic cu libertatea dacă nu au pacea necesară.
Cea de-a treia, celebrarea Zilei Europei, este celebrarea PRIETENIEI, a treia bucurie a fiinţei umane. Facem şi noi parte din acea jumătate de miliard, cât are populaţia Europei, care cunoaşte pachetul maxim de bucurii.
Nu există popor mai norocos pe pământ care să celebreze în aceeaşi zi aceste trei dimensiuni“.
 
Apoi, acelaşi iscusit vorbitor a dezvoltat ideea sacrificiului pe care bunicii şi străbunicii l-au făcut pentru această ţară. Şi, în cele din urmă, dr. Popescu a încercat să le insufle cât de importanţi sunt ei pentru viitorul acestei ţări. „Aveţi responsabilitatea de a fi conştienţi de fiecare dată că, dincolo de bucuriile voastre, de viaţa voastră, voi aveţi responsabilitatea de a construi această ţară. Nu vi se cere acum să plecaţi cu arma în mână, ci să învăţaţi mai mult, să înţelegeţi mai mult“.
  
În cadrul simpozionului au susţinut momente artistice elevi de la Şcolile nr. 1 Pantelimon - Ansamblul folcloric „Ulmetum junior“ (coord. prof. Georgiana Ionescu şi Fănica Mocanu), nr. 22 „I.C. Brătianu“ (coord. înv. Ani-Elisabet Vesa, Corina Stanciu, Anamaria Voiculescu), nr. 12 „B.P. Hasdeu“ (coord. prof. Adriana Grozavu), alături de eleva Ozana Maria Stoicoci, de la Liceul „George Călinescu“ (coord. prof. Eugenia Crăciun).
 
I-au susţinut şi aplaudat din sală colegii lor de la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu“, Liceul Teoretic „George Călinescu“, Liceul Teoretic „Traian“, Liceul Teoretic „Decebal“, Şcoala Gimnazială nr. 12 „B.P. Hasdeu“, Şcoala Generală nr. 16 „M.I. Dobrogeanu“, Şcoala Generală nr. 22 „I.C. Brătianu“, Şcoala Gimnazială nr. 38 „Dimitrie Cantemir“ Constanţa, Şcoala Generală nr. 1 Valu lui Traian, Şcoala Gimnazială nr. 1 Pantelimon.
 
Asociaţia Culturală „Tomis“ s-a alăturat evenimentului, cu costumaţii reprezentative pentru Războiul de Independenţă.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii