Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:44 12 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ioan Leș, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius Constanța

ro

14 Oct, 2020 11:56 1658 Marime text


Universitatea Ovidius Constanța va decerna titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar dr. Ioan Leș, din cadrul Facultății de Drept a Uiversității Lucian Blaga, din Sibiu.

Acesta este specialist în Drept procesual civil, autor al peste 180 de articole și cometarii de jurisprudență, dar și autor al peste 40 de tratate, cursuri și monografii în domeniul științelor juridice.

Potrivit reprezentanților UOC, titlul i se va acorda profesorului pentru merite deosebite în reformarea legislației procedurii civile din România.

Iată comunicatul transmis de Universitatea Ovidius Constanța:

Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC) va decerna titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Ioan Leș, din cadrul Facultății de Drept a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, specialist în domeniul dreptului procesual civil, autor a peste 180 de articole și comentarii de jurisprudență, autor a peste 40 tratate, cursuri și monografii în domeniul științelor juridice, pentru merite deosebite în reformarea legislației procedurii civile din România.


Ceremonia va avea loc vineri, 15octombrie 2020, începând cu ora 12:00, la Sala Senatului a UOC, în cadrul conferinței „Digitalizarea dreptului și a administrației publice în actualul context pandemic” organizată de către Facultatea de Drept și Științe Administrative.Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Universității „Ovidius”.Totodată, în contextul conferinței va avea loc și lansarea Tratatului de drept procesual civil, coordonat de prof.univ.dr. Ioan Leș și prof.univ.dr. Daniel Ghiță, publicat la editura Universul Juridic.  
Biografie Ioan Leș
Ioan Leș s-a născut la 1 septembrie 1947, în Făurești, Județul Maramureș, iar după absolvirea cursurilor primare și gimnaziale, atras de științele juridice, urmează drumul Clujului, devenind în anul 1970 licențiat al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai.

Activitatea profesională a profesorului Leș debutează ca avocat, calitate pe care o îndeplinește pentru 5 ani, timp în care își începe studiile doctorale sub coordonarea ilustrului
procedurist Grațian Porumb, care îi deschide o nouă perspectivă, cea academică, oferindu-i posibilitatea de a deveni cadru didactic universitar în cadrul Secției de Drept Economic-Administrativ din Sibiu, care funcționa în interiorul Facultății de Drept a Universități Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
În anul 1977, Ioan Leș obține titlul de doctor în drept, în domeniul dreptului procesual civil, continuându-și cariera didactică, iar în mai 1990 este ales deputat în Parlamentul României, urmând apoi o lungă perioadă în care profesorul reușește să îmbine cu succes activitatea politică cu cea academică.
De asemenea, Ioan Leș este membru fondator al Institutului Român pentru Drepturile Omului, ocupă pentru o vreme funcția de secretar general adjunct al Guvernului României și șef al Departamentului Administrației Publice Locale, pentru ca ulterior să urmeze o carieră diplomatică pe parcursul căreia, timp de aproape 8 ani, îndeplinește funcția de ambasador în Venezuela, Barbados, Jamaica și Haiti, țări ale Americii de Sud.
Ioan Leș atrage atenția Uniunii Juriștilor din România prin lucrarea Sisteme judiciare comparate, fiindu-i acordat, în anul 2002 premiul „Victor Dan Zlătescu”, fiind remarcat, în același timp, și de Academia Română, care i-a acordat premiul „Nicolae Titulescu”.¬
Totodată, prof. Leș se remarcă și pe plan mondial, fiind pentru o perioadă importantă membru al Consiliului Științific al Institutului Internațional de Procedură civilă și Executare Silită, cu sediul la Paris, și membru în consiliul științific al revistei Ius et Administratio, publicație a Facultății de Drept din Rzeszov – Polonia.

Sursa foto: Universitatea Ovidius Constanța

Ti-a placut articolul?

Comentarii