Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:08 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Încep simulările pentru Evaluarea Naţională şi examenul de Bacalaureat. Ce zice inspectorul şcolar general, Gabriela Bucovală

ro

13 Mar, 2017 00:00 2791 Marime text
În perioada 13 - 17 martie 2017, elevii claselor a VIII-a, a XI-a şi a XII-a vor susţine simularea Evaluării Naţionale şi, respectiv, a examenului de Bacalaureat. Rezultatele obţinute la simulare vor fi afişate în data de 31 martie şi nu se contestă.
 
La nivelul judeţului Constanţa, 5.940 de elevi sunt înscrişi în clasa a VIII-a, 4.819 elevi în clasa a XI-a şi 4.832 în clasa a XII-a. Probele scrise din cadrul simulării examenelor naţionale se vor desfăşura în 128 de centre (Evaluarea Naţională), în 61 de centre (Bacalaureat) şi vor începe la ora 9.00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30.
 
Timpul destinat elaborării lucrării scrise este de două ore pentru elevii clasei a VIII-a şi de trei ore pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a. Evaluarea lucrărilor se realizează de către profesori din unitatea de învăţământ în care se desfăşoară simulările naţionale. Notele obţinute la simulări se pot trece în catalog doar la solicitarea scrisă a elevului, iar rezultatele obţinute vor fi analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, dar şi la nivelul consiliului profesoral.
 
Simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a începe cu Limba şi literatura română - pe 13 martie, urmată de Matematică - pe 16 martie. De asemenea, simularea examenului naţional de Bacalaureat începe la 13 martie cu Limba şi literatura română. Pe data de 14 martie va urma proba de limba şi literatura maternă, pe 16 martie - proba obligatorie a profilului, iar pe 17 martie - proba la alegere a profilului şi specializării.
 
„Vreau să cred că aceste simulări sunt importante, deopotrivă, pentru elevi şi pentru profesori. De altfel, sunt unităţi şcolare care au organizat simulări încă din luna decembrie 2016 (de exemplu: Colegiul Naţional «Mircea cel Bătrân», Colegiul Naţional Pedagogic «C. Brătescu») tocmai pentru a-i familiariza pe elevi cu exigenţele unui examen şi pentru a recapitula programa pentru examen. Tratate cu responsabilitate de elevi, aceste simulări vor avea efectul scontat, o pregătire temeinică şi rezultate mai bune la examenele din vară.
 
Elevii sunt deopotrivă oglinda părinţilor şi a societăţii, nu numai a profesorilor. Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa se aşteaptă la rezultate corecte, astfel încât elevii, profesorii şi părinţii să aibă un feedback realist. Scopul acestor simulări este ca elevii să se familiarizeze cu rigorile unui examen, precum şi optimizarea rezultatelor la finalul studiilor gimnaziale sau liceale. În ultimii ani, numărul elevilor care fraudează examenul este într-o continuă scădere, ceea ce înseamnă că mesajul transmis de comisiile din centrele de examen şi de către reprezentanţii ISJ Constanţa a fost ferm şi constant, toleranţă zero la fraudă. Este important de menţionat că există supraveghere video şi audio în toate sălile de examen, dar şi în sălile unde se predau-preiau şi se evaluează lucrările“, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa, Gabriela Bucovală, inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa.

Citeşte şi:  

Gabriela Bucovală, inspector şcolar general al ISJ Constanţa - „O provocare pentru sistemul de învăţământ este restructurarea reţelei şi a ofertei şcolare“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii