Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:03 04 12 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Emoții cu ocazia depunerii jurământului la Academia Navală Mircea cel Bătrân Octavian Tărăbuță - „Tinerii au ales să slujească țară, să-și dedice viața și eforul apărării țării“

ro

25 Oct, 2019 00:00 1454 Marime text
Tot mai mulți tineri aleg cariera militară. Ieri, studenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și cei ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” au depus jurământul militar.  La ceremonia de depunere a jurământului militar au participat cei 118 studenți ai academiei și 87 de elevi de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”. Iată că în acest an, la  Academia Navală Mircea cel Bătrăn în primul an au fost admiși 118 studenți (100 de băieți și 118 fete), iar la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” – 87.
 
Printre oficialități s-au numărat rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” comandor conf.univ.dr.ing. Octavian Tărăbuță, secretarul  de stat și sef al Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vietii personalului Mihai Dan Chirică, contraamiralul de flotilă Daniel Căpățînă, primarul municipiului Constanța Decebal Făgădău.
Alături de viitorii militari s-au aflat comandanții de unități,  părinții, rudele și prietenii.
 
„Tinerii au ales să slujească țară, să-și dedice viața, eforul și sângele apărării țării. De patru ani, numărul studenților Academiei Navale «Mircea cel Bătrân» este în creștere, având în vedere perspectivele dezvoltării Forțelor Navale. În acest an, avem 118 studenți în anul I, față de anul trecut când au fost 98. Numărul în creștere a studenților se datorează importanței Românei la Marea Neagra. Suntem poarta orientală a Alianței NATO. În acest an, am avut 250 de dosare depuse pentru cele 118 locuri, cea ce denota interesul tinerilor pentru cariera militară, dar și creșterea condiiților de învățământ. Avem laboratoare ultramodere, simulatoare, programe de studiu acreditate, cadre didactice, condiții buna de cazare, uniforme. Toate acestea determină tinerii să suporte rigolile vieții militare. Avem studenți devotați marinei care vin nu doar din Dobrogea, dar și de la Satul Mare, de la Alba Iulia“, a declarat rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” comandor conf.univ.dr.ing. Octavian Tărăbuță.
 
Din păcate, din tineri (unul din anul 2 și celalat din anul 1) s-au simțit rău și au avut nevoie de ambulanță.  
 

Moment unic și emoţionant pentru militari
 

Depunerea Jurământului Militar este un moment unic, emoţionant pentru militari. Sentimentele de mândrie, dar şi de asumare a unei mari responsabilităţi trăite în acele momente le călăuzesc paşii în carieră şi le revin în memorie atunci când le este mai greu.
“Eu.... jur credinţă patriei mele, România.
Jur să-mi apăr ţara, chiar cu preţul vieţii.
Jur să respect constituţia, legile ţării şi regulamentele militare.
Aşa să-mi ajute Dumnezeu”, au jurat ieri viitorii militari.

 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mioritza 27 Oct, 2019 19:26 Tinerii aia vor un serviciu sigur, salarii mari si pensii speciale. Nu-si dedica nimic.