Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:23 17 06 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevi din Constanța, pasionați de robotică, țintesc marele premiu de Ziua României

ro

28 Nov, 2018 07:19 485 Marime text
Potrivit paginii de Facebook a Primăriei Constanţa, chiar de Ziua României, patru mirciști, membri ai echipei HABIS și ai Centrului de Cercetare al Elevilor din Constanța, coordonat de  profesor Ion Băraru, concurează cu două echipe din Timișoara, două din Arad și câte una din București, Oradea, Cluj-Napoca, Lugoj, Râmnicu Vâlcea și Jimbolia!

Așa că acum, în pragul Centenarului, sperăm ca toți constănțenii să le țină pumnii și să se întoarcă acasă cu marele premiu!Sunt patru elevi constănțeni pasionați de fizică și informatică, domenii din a căror simbioză a rezultat apariția roboticii, fapt ce i-a determinat să-și unească cunoștințele și aptitudinile pentru a participa, sub îndrumarea binecunoscutului profesor Ion Băraru, la concursul național de robotică Exo-RO, organizat de Agenția Spațială Română.

Scopul concursului este de a pune la încercare abilitățile necesare pentru realizarea unui rover - robot care explorează diferite planete, dar și pregătirea concurenților pentru participarea la alte concursuri internaționale având aceeași temă. Limba oficială a concursului este engleza, iar strucutura este de tipul competițiilor internaționale.

Pentru ediția de anul acesta, elevii au avut de realizat, în mai puțin de o lună, de la zero, adică pornind de la design și prototipare până la construire și testare, un rover, care trebuie să măsoare diferiți parametri fizico-chimici de pe o planetă cu cantități însemnate de apă (peste 5-10 cm).

Robotul trebuie să îndeplinească două misiuni, una obligatorie, oferită de juriu și una la alegere, pentru fiecare echipă. Mirciștii noștri au ales să determine habitabilitatea planetei.

După ce au fost anunțați că la nivel național se numără printre cele 11 echipe calificate la etapa națională, în decursul celor trei săptămâni pe care le-au avut la dispoziție, cei patru au lucrat minimum 3 - 4 ore zilnic, în timpul lor liber, pentru finalizarea cu succes a proiectului.

Etapa națională se desfășoară în perioada 28 noiembrie - 2 decembrie în Timișoara, unde tinerii noștri își vor prezenta echipa și proiectul, vor fi supuși unei inspecții tehnice riguroase a roverului, după care, la testarea propriu-zisă, vor avea de parcurs un traseu prestabilit într-un lac de acumulare parțial golit de apă. Vor încheia cu expunerea datelor obținute și a concluziilor în cadrul prezentării finale, după care juriul va decide.

Sebastian, Ștefan-Alexandru, Andreea-Miruna și Andrada, mult succes la concursul național de robotică! Să vă întoarceți acasă cu marele premiu!


Sursa foto: Facebook Primăria Constanţa

Ti-a placut articolul?

Comentarii